Общество

Правосъдната реформа с приоритет и в следващия парламент

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

За пореден път и пред пореден парламент тема номер едно ще бъде правосъдната реформа и въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор.

 

Продължаването на съдебната реформа е усилие, което е от миналото десетилетие. В Плана за възстановяване е записано, че до юни месец трябва да има приет такъв.

Наталия Киселова, преподавател по конституционно право

Новият механизъм за разследване на обвинител номер едно включва избирането на специален съдия, който да води евентуалното наказателно дело срещу главния прокурор. От прокурорската колегия ще бъде избран и още един съдия, който да упражнява контрол върху разследващия такъв.

Трябва да имат поне 7 години стаж като наказателни съдии и да са с ранг на върховен съдия. Може да заемат длъжността в окръжен, апелативен или върховен съд“, допълни тя.

Промените в закона за съдебната власт включват и приравняване на статута на главния прокурор с председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд от гледна точка на тяхното отстраняване. Друг важен казус пред депутатите е реформата на антикорупционната комисия.

 

Корупцията, която се гони от КПКОНПИ е само на ниво административно нарушение. Когато има данни за престъпление компетентна е прокуратурата. Разследването се води от дознатели и следователи.

Наталия Киселова, преподавател по конституционно право

Народните представители трябва да изберат нов състав и председател на комисията и след това да решат дали комисията да се раздели на две звена и едното от тях да получи разследващи функции.

Още приоритети пред следващото Народно събрание вижте във видеото: