Европа

Париж организира референдум за тротинетките

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Журналист

Кметството в Париж пита гражданите дали са "за", или "против" тротинетките на самообслужване. Отговорът на този въпрос след референдума в неделя може да промени начина на придвижване на хиляди хора в града.

Тротинетките, които са евтини и лесни за наемане, са популярни и сред туристите, и сред местните при пътуване на кратки разстояния. Докато едни подкрепят забраната, включително кметът Ан Идалго, други казват, че тротинетките трябва да останат в Париж.

"Това е лесен и екологичен начин за придвижване. Инцидентите са по-малко, отколкото тези с велосипедите или други транспортни средства от този тип", смята студентът Жан-Себастиан.

Броят на инцидентите обаче се увеличава според зам.-кмета на френската столица, отговорен за транспорта.

 

Тези инциденти не са непременно фатални, но все пак са сериозни. Създава се усещане за несигурност в публичното пространство, особено сред най-уязвимите групи. Говоря за възрастните и хората с увреждания.

Давид Белиар, зам.-кмет на Париж за обществените места, транспорта и мобилността

Договорите на Париж с три от големите компании за наем на скутери изтичат през август. Подновяването им зависи от резултата от референдума в неделя. 

От бизнеса предупреждават, че забраната би се отразила на стотици хиляди хора.

 

Силно засегнати ще бъдат 400 хил. души, които ползват тротинетките в Париж ежедневно. От тях 85% всъщност са местни. Има и хора, живеещи близо до Париж.

Жеранс Льофевър, старши директор в Lime

Преди дни френското правителство обяви нови мерки за електрическите тротинетки, включително промяна на минималната възраст за управление от 12 на 14 години и повишаване на глобите за нарушителите.