Политика

Цветозар Томов, ЦИК: Манипулациите намаляха с машинния вот

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Cvetozar Tomov Цветозар Томов, говорител на ЦИК

Технически няма да настъпят особени промени в изборния процес, ако се приеме предложението на ГЕРБ за връщане на хартиените бюлетини.

Това коментира в студиото на Euronews Bulgaria Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

 

Причината е, че в секциите, в които се е гласувало само машинно на предишните избори е имало готовност за заместването им с хартиени при технически проблем. Няма да бъде и по-скъпо. По думите му, от 2019 г. насам в парламентите се вземат постоянно противоречащи едно на друго предложения относно машинното гласуване. Прекалено много политиците се отдават на партийни страсти при решаването на този въпрос. ЦИК няма да има особен проблем да организира изборите и в единия, и в другия вариант.
Проблемите в изборния процес не се решават с въвеждането или отмяната на изборни технологии, каза Томов. Със сигурност може да се каже, че манипулациите намаляха след въвеждането на машинния вот, но това не означава, че те не са възможни. Просто новата технология затрудни измамниците на изборния процес.
Сериозен проблем би се получил, ако законодателят реши да върне създаването на единен протокол от секционните избирателни комисии, при положение, че в една секция се гласува и с хартиени бюлетини, и машинно.