Euronews Primetime

Георги Свиленски, БСП: Вотът няма да мине

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ
Georgi Svilenski Георги Свиленски

Вотът на недоверие няма да успее. Няма да успеят да мобилизират над 120 депутати.

Това каза пред Euronews Bulgaria председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Това само ще даде по-голяма легитимност и сила на правителството.

 

По думите му, държавата няма нужда от нови избори. Ситуация, в която не е приет бюджетът, планът за устойчивост и възстановяване чака да бъдат приети над 20 законопроекта, за да могат тези пари – над 5 млрд. да влязат в България. В този момент няма разумен човек, който да предпочете изборите. Още повече, че след тези избори не се очаква някаква нова сила, която да спечели мнозинство и да гарантира съставяне на правителство, а вероятно влизаме в една спирала от избори, каза Свиленски.

Внесохме промени в Изборния кодекс, защото сме с ясното съзнание, че тази промяна трябва да се случи (връщането на хартиените бюлетини – бел. ред.) и е хубаво промените на изборните правила да се случват достатъчно рано преди избори, допълни той. Бях от най-големите защитници на машинния вот, защото през 2015 г. имаше над 600 000 недействителни бюлетини, защото ГЕРБ мачкаха изборни правила. Машините премахнаха тези пороци, но отблъснаха български избиратели да участват в изборите. Анализите показват, че само за 7 месеца около 800 000 избиратели са се отказали да гласуват. Трябва да дадем възможност на тези хора да гласуват, защото това е едно мнозинство в парламента, каза Свиленски.

Изслушването на министър Генчовска е показало, че няма казус Северна Македония. ИТН си намериха повод да скрият истинската причина да напуснат коалицията. Лично съм питал премиера дали би подписал преди одобрение на парламента и отговорът е бил категорично не, каза Свиленски.