Добро Утро, Европа

Журналисти: Минчев пада, за вота на недоверие не се знае

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Journalists журналистите Златина Зехирова, Виктор Иванов и Калина Влайкова

Оставката на председателя на парламента Никола Минчев ще бъде гласувана.

Около това мнение се обединиха журналистите Калина Влайкова, Златина Зехирова и Виктор Иванов в студиото на Euronews Bulgaria.

 

Такива са всички предварителни знаци. Самото искане е внесено от 120 депутати, каза Златина Зехирова. Калина Влайкова допълни, че за приемането на оставката е необходимо обикновено мнозинство и не би трябвало да бъде никакво предизвикателство за новосформираната група около последните събития. Тя допълни, че няма съмнения кой ще седне на неговото място – най-вероятно това ще е Ива Митева. Такива били слуховете. По-важен е символичният акт на отстраняването на първия в държавата.
Според Виктор Иванов това не е проба за вота на недоверие, а откриване на битпазара за депутати. Имало една групичка депутати в ИТН, които са поискали прекалено висока цена от правителството. И може би ще я получат в седмицата до вота на недоверие.
Новата конфигурация ще бъде заложник на тези дребни парламентарни сметки, които трябва да се водят всеки път. Да бъдеш заложник на няколко гласа и несигурно мнозинство в дълъг период от време – тази битка е мъчителна, прогнозира Зехирова.
Добрата новина е, че вече е ясно кой кой е, къде се е разписал и позиционирал. Това вече трябва да е пределно ясно и за избирателите, допълни Влайкова.
Дали вотът на недоверие ще мине обаче, журналистите не можаха да прогнозират.