Политика

Гласуват отстраняването на председателя на парламента Никола Минчев

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9473055 Председателят на парламента Никола Минчев. Снимка: БГНЕС

Парламентът продължава с разглеждането на актуализацията на бюджета. След като в сряда на първо четене бяха приети бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса, днес народните представители започват дебатите и за държавния бюджет. 

Сто и двадесет депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" са внесли в деловодството на парламента проект на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание.
Четирите опозиционни партии имат нужното мнозинство.

 

Поводът и основанието не е изслушването на министър Генчовска, а нарушаването на правилника. В чл. 44, ал. 4 много ясно е записано, че когато има представени документи с гриф „секретно“ или няма значение от степента на класифицирането на информацията, без обсъждания заседанията са закрити. Дори да е имало някакво съмнение преди това, пак в същата алинея е казано, че председателят на НС се запознава с тези документи, и ги съобщава на народните представители. Той и това не направи. Отгоре на всичко, когато от трибуната се каза, че има такива документи, той продължи да казва че това не го разбира като проблем. Дребни хитруване не отиват на такава позиция.

Мустафа Карадайъ, председател на ДПС

Според правилника на Народното събрание, предложението трябва да се гласува, ден след като е депозирано в деловодството.