Избори 2023

Донев: Акцията на европрокурорите не е свързана с изборите

От Euronews България Euronews България

Служебният премиер Гълъб Донев категорично отрече каквато и да е връзка между акцията на Европейската прокуратура и предстоящите избори. Той заяви, че кабинетът е готов за вота в неделя.

Донев коментира и обстоятелството, че Министерският съвет е контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали директно на вниманието на Европейската прокуратура. "Тук не знам дали става въпрос точно за корупция. Има съответни процедури, които се спазват. Не само Министерският съвет - и други органи има, които са контактни точки по отношение на Европейската прокуратура и докладването на сигнали за нередности и измами, включително и за корупция. Сигналите, които са получени в Европейската прокуратура, би трябвало да бъдат разследвани. Това е една нормална процедура, предприета от представителите на Европейската прокуратура в България и действията, които извършват, са съгласно регламента, който те следват, за да установят има ли нарушения и злоупотреби с финансови средства от ЕС по европейски програми", каза още служебният премиер.

Гълъб Донев присъства на откриването на Световната купа по художествена гимнастика в Зала "Арена София".

Българските избиратели не трябва да се притесняват за сигурността си по време на вота, заяви още премиерът Гълъб Донев. Той коментира поредицата от сигнали за взривни устройства в училища в цялата страна. По думите му това са хибридни заплахи и едва ли целят сваляне на избирателната активност. Донев напомни, че всички изборни секции ще бъдат охранявани от служители на МВР, помещенията ще бъдат проверени и запечатани 24 часа преди началото на изборния ден.

"В деня на самия вот органите на МВР ще осъществяват охрана на съответните секционни избирателни комисии, така че българските избиратели не трябва да се притесняват за сигурността си по време на вота", увери премиерът.

"Правителството, съгласно разписаното законодателство и организационно-технически мерки, които предприема, за да подпомогне Централната избирателна комисия при провеждането на изборите на 2 април, е напълно готово. Сигурността на вота на българските избиратели е напълно гарантирана", коментира Гълъб Донев. Той допълни, че България работи с партньорските служби от други държави.

"С моя заповед е създадена междуведомствена работна група, която да изработи съответния протокол за реакция и информация за поставяне на взривни устройства, който протокол е готов. Той ще бъде приложен", каза още служебният премиер.

Гълъб Донев посочи, че институциите са положили всички усилия учебният процес да започне и да се осъществява нормално през следващата седмица.

Във връзка с изборите служебният министър-председател изрази надежда, че следващият избран парламент ще успее да излъчи управление на страната. Ако това не се случи, има конституционна процедура, коментира още той. Донев припомни, че ако отново се стигне до служебен кабинет, в правомощията на президента на страната ще бъде да посочи следващия служебен премиер.