Избори 2023

Социолози: И в 20 часа в неделя може да не знаем кой е първи

От Марина Матева Марина Матева Водещ
Global_And
Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще бъдат поставени в ситуация, в която тази невъзможност за коалиция между тях ще бъде единствената възможност, за да бъде съставен кабинет. Това се очерта като факт през октомври и на предстоящите избори ще се потвърди.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Евелина Славкова от „Тренд“.

Въпросът е дали след изборите ще седнат да си говорят, защото тонът в момента е за разделение между двете коалиции, отколкото опит за сближаване по някакви теми. Има немалко теми, по които могат да се сближат. Вероятността за предсрочни избори не е малка. Предстоящите местни избори са спирачка те да седнат да си говорят.

Големият въпрос е коя ще бъде първата политическа формация. Нито една социологическа агенция не може да каже коя ще е победител. Мисля, че и в 8 часа в изборния ден няма да имаме тази информация заради много близката разлика. Единственото сигурно нещо, което ние социолозите знаем в момента е петото място на БСП. Първото и второто, и третото и четвъртото място са трудни да ги кажем кои ще са. Близките резултати предопределят, че те трябва да седнат да говорят помежду си. За мен по-голямата вероятност е, че това ще се случи след още едни избори. Чисто технологично не мисля, че президентът ще се съгласи да проведе парламентарни и местни избори в едно, защото тежестта на местните избори е най-сериозна от гледна точка на провеждането им.

Със сигурност ще обявим резултати в 20 часа от екзитпола, но трябва да имаме предвид, че той като инструмент има своите собствени отклонения и ограничения, каза Добромир Живков от „Маркетлинкс“. В най-лошия за нас социолозите сценарии ще трябва да чакаме официалните резултати от ЦИК, вероятно във вторник. При малки разлики дори и паралелното преброяване не носи достатъчно сигурност.

Последните резултати показват тенденция да нарасне гласуването с „Не подкрепям никого“. Хората не искат вече да бъдат занимавани с политика. Тази политическа задънена улица неизбежно води до такова отношение към политиката. Едни си дистанцират, други се реполитизират, защото имаме и обратния процес.

ПП-ДБ имат по-широка периферия от ГЕРБ, която могат да мобилизират, каза Славкова. Според социологията 2.5-2.7 млн. ще излязат да гласуват, което са по-скоро някакви твърди ядра на политическите партии. Големият проблем за мобилизирането на каквато и да е периферия е усещането дали ще има кабинет. Това е сериозен проблем, който отблъсква немалко хора, допълни тя.

Българското политическо пространство търпи някакво развитие. Имаме формирана нова голяма коалиция и вероятно по-малко фрагментиран парламент. Връщаме се до двупартийния политически модел, каза Живков. Обединяващото между двете коалиции е евроатлантичекста ориентация. Първият може да изиграе тази карта в преговорния процес, а втория да го подкрепи и да оправдае това пред своите избиратели с външната политика, допълни той.

Вижте цялото интервю във видеото.