Избори 2023

Бойко Борисов пред Euronews: Знам, че коалиция с "Промяната" би извадила България от кризата много бързо

От Euronews България Euronews България
Boiko Borisov Euronews

Два дни преди изборите: С лидерите на двете политически формации, които водят оспорвана битка за първото място, според социологически проучвания, разговаря журналистът от Euronews Серджо Кантоне. Българската действителност през европейски поглед: Бойко Борисов, лидер на коалиция ГЕРБ-СДС:

 

- Г-н Бойко Борисов, благодаря Ви, че се присъединихте към нас. Според Европейския съюз, а и не само според него, реформата в правосъдието е ключовата реформа за ефективна борба с корупцията. Съгласен ли сте с това?- Всяка система се реформира непрекъснато става все по-добра и да отговаря на новите предизвикателства. Естествено, че съм съгласен.- Да, но международните институции, не само Европейският съюз, но и например Венецианската комисия към Съвета на Европа, както и Съединените щати, подчертават, че в центъра на реформата на съдебната система е реформата на главния прокурор. Това означава, че институцията на главния прокурор трябва да има по-малко правомощия, защото, цитирам, според Венецианската комисия, тя все още е съветски модел. Бихте ли се съгласили да се намалят драстично правомощията на главния прокурор?

 

- Ние имаме много добре разработена система за съдебна реформа, в която ключовата дума е контролът на институциите върху главния прокурор. И това ще бъде прието в следващия парламент.


- Как ще работи?

 

- Това е доста дълъг разговор, защото той включва много елементи. Защото това е една сложна система, която включва и контрола върху другите големи в съдебната власт. Така че след десетина дни когато има парламент ще имате възможност да я видите. Ние сме я промотирали много надълго и нашироко в централата и в медиите. Защото за някои от промените трябва и конституционно мнозинство – да се промени конституцията.

 

- Разбира се, ще е необходимо конституционно мнозинство, но в същото време дали предложението ви ще се съсредоточи върху драстичното намаляване на правомощията на главния прокурор и как той ще бъде под, да речем, надзора, наблюдението на магистрат, на друг магистрат, на съвет на магистратите, на съвет на съдиите?

 

- Всичко това е разработено в нашата програма и има различни варианти. Започнах с конституционното мнозинство, защото това като промяна трябва да започне през Конституцията.

 

 

- Да, но съгласен ли сте поне, че досега този вид институция, този вид свръхправомощия в ръцете на един-единствен човек, главния прокурор, улесняваше корупцията в страната? Вярно ли е това според Вас?- Ние в последните две години сме свидетели на огромна корупция в България. Над 5 млрд. са отишли повече при Путин. През дерогацията на руския петрол „Урал“ от „Нефтохим Бургас“ парите са изнесени извън България в посока руската компания.- Компанията, имате предвид рафинерията "Лукойл". Говорите за дейността на рафинерията "Лукойл"?- Точно така, при правителството на Кирил Петков. И това са данни на Националния статистически институт, които ще ви ги предоставя сега. Същото стана и с посредничеството с газа. Вкараха се руски посредници.

 

- Въпросът беше за главния прокурор...

 

- Същото стана с електричеството, същото стана с военната продукция, която се изнася през посредници за Украйна. Много хора забогатяха от корупционни сделки през последните две години. Мога да се съглася с Вас. На Gem Corp ѝ беше предоставена без абсолютно никакъв търг целия контрол върху енергетиката в България. Това са цели две години, нито едно действие за борба с корупцията.- В общи линии смятате, че системата трябва да се промени, защото ако смятате, че всички тези дейности са свързани с корупция и с каквото и да е правителство, значи също смятате, че системата не работи. Предполагам, че е така. Смятате, че проблемът отново е свързан със съдебната система, нали така?

 

- Да, затова има едно национално съгласие в момента, че системата трябва да се промени. Кирил Петков стана министър в нарушение на конституцията – излъга с двойното си гражданство. Естествено, че трябва да се подобри системата.

 

- Добре. Но в същото време, според проучванията на общественото мнение, едва ли ще има сила, която ще бъде в състояние да формира, да създаде правителство самостоятелно. Коалицията ще бъде необходима в името на реформите, в името на спешността, на извънредната ситуация в този момент с войната в Украйна и така нататък, и така нататък, и така нататък. Смятате ли, че би било възможно да направите голяма коалиция с партията на Кирил Петков, "Продължаваме Промяната"?

 

- Не знам дали може да бъде сформирана, но знам, че ако бъде сформирана много бързо България ще излезе от политическата криза, много бързи благодарение на самоконтрола, който ще имат партиите вътре в коалицията, ще се направят много правилни добри неща за България. Това е Националния статистически институт на България, официалната институция – в него се казва, че за 5 месеца България стана три пъти по-икономически зависима от Русия – от всички тези графики. Изнесли сме за Русия близо 5 млрд. лв., 2.5 мрд. евро и вносът от Русия се е увеличил със 158%.

 

- Вие какво бихте направили, за да промените тези тенденции, които, разбира се, така или иначе трябва да проверим?

 

- Просто няма да им разрешаваме да го правят. Ще внасяме различен от руския петрол. И ние вече го направихме, приехме промени в закона, с които това не може да се случва, които моята партия внесе.

 

- Но рафинерията е собственост на "Лукойл". И както казахте, петролът идва от Русия. Какво бихте променили ефективно, защото така или иначе е скъп ход да смениш рафинерията, да смениш собствеността на една рафинерия, а освен това да смениш източниците на доставка на петрол, да диверсифицираш, да речем?

- То вече се смени, те вече не ползват руски петрол, защото приехме закона. То е факт. Сложихме особен управител, тъй като държавата държи златната акция на „Лукойл“.

- И съжалявам, но откъде идва този петрол?

 

- В света има много петрол. Важно е да не е руски. Мисля, че е иракски сега. Освен това ние в Александруполис имаме 20% държавна собственост в терминала за втечнен газ. В момента много усилено работим за петролопровод от Александруполис до рафинерията, където още по-лесно да стане зареждане с различен от руския петрол.

 

- По същество става дума за газ, разбира се, но за втечнен природен газ. И така, вие казвате, че няма руски газ, нито една капка руски газ, руски петрол, извинявайте, който пристига в България, но рафинерията все още е собственост на "Лукойл". От юридическа гледна точка.

 

- Да, но правилата в една държава ги прави държавата, не която и да е компания. Виж, ще го обясня простичко – от първия ден на войната, в която Путин като агресор нападна Украйна, украинското знаме стои до моето знаем в централата. И за вашите зрители искам да изброя само няколко факта – моята партия водеше процеса и приехме Северна Македония и Албания в Европейския съюз, моята партия внесе закон, който приехме, за да се даде оръжие, такова каквото е необходимо за Украйна.

 

- Според Вашия конкурент г-н Петков решението за предоставяне на оръжия на Украйна е било негово. То е било прието от неговото правителство.

 

- Това е лъжа, имате Euronews Bulgaria, да извадят документите от парламента и да го изобличим в лъжа веднага.

 

- Да, съжалявам. Просто казвам, че това казва съперникът ви, а не e това, което казвам аз.

 

- Никола, извади решението на парламента за Украйна от коя дата е, аз ще ти го изоблича сега в ефир. Те не само, че не приеха такъв закон, не само, че не дадоха, ами оставиха външния министър на Украйна Колеба да стои в коридора на парламента, не го пуснаха в залата. Докато той беше премиер. В момента, имайте предвид, че вицепремиерът от БСП-БКП Корнелия Нинова продължава да твърди, че правителството на Кирил Петков не е изнесло един патрон за Украйна. Накарайте ги вашите колеги тука да ви извадят тези интервюта и тези решения. Моята партия внесе закон и купихме 8 нови изтребителя F-16 блок 70, за да подменим руските мигове. А Кирил и Асен гласуваха против за вторите 8 самолета. Моята партия гласува 100% диверсификация не само от „Газпром“, но и от руското ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

 

- Спомням си. Но в същото време, в миналото, разбира се, бяхте за силно обвързване на доставките на газ с Русия, като например изграждането на "Южен поток", който след това не беше изграден поради съпротивата, особено на Германия и на останалите страни от Европейския съюз. Така че смятате ли, че сте допуснали някои грешки в миналото от тази гледна точка, като може би сте изградили твърде много връзки с Русия за доставка на газ?


- Съжалявам, няма да се съглася с Вас. Човекът, който спря Южен поток и правителството, което го спря е моето правителство.

 

- Значи сте били против това?

 

- Да, разбира се, и затова го спрях. И тогава Путин и Лавров отидоха в Анкара и Атина и го прекараха през Турция и Гърция. Щом се връщаме в миналото, помните ли основният поток, който трябваше да дойде от Азербайджан насам беше „Набуко“, а през България минаваше „Набуко Ест“. Европейският съюз зачеркна „Набуко Ест“ и прекара газа през Турция и Гърция, обикаляйки България. И аз не се съгласих с това.

 

- Ако не греша, "Набуко" е от Туркменистан.

 

Те са така на картата – Туркменистан, Каспийско море, Азербайджан и идват.

 

- Да. Да. Но източникът беше Туркменистан.

 

- Само че от Туркменистан не може да излезе. Това е южният газов коридор „Набуко Ест“, който минаваше през България за Австрия. Тогава Путин отиде в Турция и с Ердоган направиха първа копка. След това отиде в Гърция и с премиера Ципрас направи първа копка, а външният министър Лавров каза „заради Бойко Борисов България загуби всичко“. Айде да се върнем назад и да проверим.

 

- Така че Вие, вашата политическа сила, ГЕРБ, Вие, Бойко Борисов представлявате твърда политическа сила, твърд поддръжник на НАТО, на действията на украинците срещу руснаците в тази страна. Но така или иначе, България все още остава силно поляризирана страна, в която общественото мнение е разделено между, да речем на проруски настроения и прозападни настроения. Как бихте спечелили проруските настроения, за да гласуват за вас?

 

- Минимум 10% ГЕРБ губи от твърдата си проукраинска политика. Преди да започне войната в Украйна, ни се опитвахме да водим балансирана политика на Балканите. В момента, в който Путин нападна Украйна, ние нямаме никакъв сантимент и никаква промяна в позицията – Путин е агресорът, не руският народ. И Путин трябва да бъде спрян. Това е голяма разлика. Сантиментът си е сантимент. Руско-турската война е история, факт. Но в момента, в който нападнаха невинния украински народ, нямаме колебание никакво. И тези, които ми вярват, а това са стотици хиляди хора от ГЕРБ стоят зад мен.

За да докажа как те е излъгал и тебе в очите – на 9.12.2022 г. решение за предоставяне на оръжия на Украйна мина. Много е важно вашите зрители да разберат лъжеца – 148 гласа „за“, само 41 гласа от партията на Кирил Петков са гласували „за“, а самият Кирил Петков не е гласувал предложението.

 

- Както и да е, както и да е. А какво ще кажете за бъдещето? Какво трябва да направят Европейският съюз, НАТО, за да спрат тази война? Или по някакъв начин да убедят Русия да се оттегли или нещо подобно. Смятате ли, че те трябва да преговарят, или трябва да продължат да снабдяват Украйна с оръжие и да ескалират конфликта? Ако това е така?

 

- Ама, защо се шегувате с мене сега? Аз мислех, че правим сериозно интервю. Това не е сериозно сега, извинявам се. Не можеш да кажеш, че лидерът на партията е бил против, а сега е за, когато не зависи нищо от него. Това не е Ок.

 

- Значи смятате, че Кирил Петков, вашият претендент, е бил против доставките на оръжие за Украйна?

 

- Това не е прецедент. Те не гласуваха нито за F-16, нито за двата реактора AP1000, американски на „Уестингахаус“. Те за всичко проамериканско и проевропейски гласуваха против.

 

- Проблемът е да знаем какво да направим, за да спрем тази война. Смятате ли, че НАТО, Европейският съюз трябва да се опитат да преговарят с Русия, за да спрат войната и да постигнат прекратяване на огъня, или да използват сила, да речем, или като доставят все повече и повече оръжия на Украйна и да убедят Русия да се оттегли?

 

- Украйна не трябва да загуби войната, защото това ще е нов световен ред. Със сила да можеш да завземаш чужди държави. Освен това, това няма да е загуба на Украйна. Това ще е загуба на НАТО, на целия демократичен свят. На всички нас ще е загуба, затова приехме всички тези закони. И тук ме извинете за тона, но когато се приемаха тези закони, популистите Кирил и Асен бяха против, за да приберат 10% проруски хора за изборите. Не е честно да казвате – тогава са били против, но сега са за. Не ми харесва.

 

- Според Вас, когато Русия казва, че случващото се в Украйна е екзистенциална заплаха за нейното съществуване, това означава ли, че сме готови да ескалираме, да разрастваме конфликта до, както много хора казват, Tрета световна война? Или смятате, че това е блъф?

 

- Третата световна война надали някой си я представя, защото никой няма да я види. Дали е блъф не знам. В последните две години президентът Путин се държи като различен човек, от този, който познавахме в миналото. Западът, към който се числя и аз не бива да позволява това да се случи. Разбира се, трябва да се използват и всички дипломатически средства да се спре това кръвопролитие. Там умират хора сега. Не случайно и Гари Каспаров беше тука, на това място точно, не случайно тази година на наша издръжка на партията, 50 украинчета, деца на Черно море ги пращаме да почиват. Нашите младежи дариха над 150 000 лв. за Украйна. Тука бяха полеви командири от Украйна на гости в тази централа, точно тука.

 

- Смятате ли, че България е застрашена от тази война? Пряко застрашена? Има ли риск от реален конфликт за вашата страна или не?

 

- България е член на НАТО и има един чл. 5. Той гарантира всичко.

 

- Знам. Но в същото време, ако погледнем към други страни, които са обхванати от член пет, от НАТО, като балтийските страни, Полша, те се чувстват особено застрашени от риска от разширяване на конфликта. Просто питам дали сте, ако споделяте тяхната гледна точка, че сте сред най-застрашените страни от НАТО?

 

- Разбира се, че рискът съществува. Но неприемайки този риск означава да позволим на Путин утре да дойде и в България, и в Полша, и в Унгария. Това ли искаме? Затова всички закони, които приехме са за пълна диверсификация от Русия – в енергетика, във въоръжение, във всичко.

 

- Нека поговорим за бъдещо правителство. Всички тези ситуации се нуждаят от извънредна ситуация, нужна е стабилност. В България това са петите избори за две години. Така че това е източник на нестабилност. Какво бихте направили, за да избегнем шести такива през следващите месеци? И най-вече, смятате ли, че ще бъдете министър-председател или не?

 

- В България няма по-подготвен в момента за премиер от мен, колкото и нескромно да звучи. Респектът, който нашите врагове имат към мен е показателен. Говорим във външнополитически план – врагове. В случая това обаче е без значение – бил съм три пъти. Надявам се след 2-ри, политическите лидери все пак, дори и послъгвайки да декларират евроатлантическа принадлежност и да можем да сформираме правителство. Със здрав разум мисля, че ще успеем. Личността няма значение. Гледаме какво стои зад Кирил Петков и какво стои зад ГЕРБ, това са милиони българи. Ако имаме ум ще направим така, че България да върви напред. Отстъпки, компромиси, жертви... Трябва да го направим.

 

- Тоест казвате, че не изключвате възможността да създадете правителство, голяма коалиция, голяма коалиция в германски стил с вашия пряк конкурент?

 

- Бившият германски модел, сега не е така.

 

- Традиционният, да речем, немски модел, традиционният немски начин. Имате право. Добре.

 

- Не изключвам нищо след 2-ри, защото – първо това го искат българите, второ – това го искат нашите партньори. Много сме малки, за да проявяваме повече инат и неразбиране.

 

- Сега икономиката. Икономиката. Защото управлението в една държава е свързано с икономиката, особено в извънредни ситуации. Какво е състоянието на българската икономика? Защо се очакваше БВП да нарасне повече от това, което се случва в действителност?

 

- Това е трик на Асен Василев. Той прави прогноза, че е много висок растежът, за да може да изхарчи ето толкова пари – от днес БНБ какъв огромен дълг – 90 млрд., това са 45 млрд,. евро външен дълг в момента. За една година с 10% се е вдигнал външният ни дълг. Докато аз бях премиер, заедно с Естония бяхме рекордьорите по най-ниския външен дълг, спазвайки маастрихстките критерии.

- Какво бихте направили, за да подобрите ситуацията и да намалите дълга, но без да оказвате негативно социално въздействие върху хората? Безработицата, социалните права и т.н. и т.н.?

 

- Това е майсторството на управление на една държава. Не само социалните – къде са парите за въоръжението, за киберсигурността. Сама партия не може да направи тези лишения, които трябва да се направят. В момента влизаме в процедура по свръхдефицит – 7%. Лекарството е мощна коалиция.

 

- Добре, но какво би трябвало да направи тази мощна коалиция, какви икономически мерки трябва да предприеме? Защото това, което казвате, е да се намалят разходите, основно да се намали дефицитът, да се намалят държавните разходи, публичните разходи. Но това има и социална цена. Така че какво ще кажете за подобряване на растежа, на икономическия растеж на страната, а не само за намаляване на разходите?

 

- Най-грешното в управлението на една държава е да вземаш дългове и да ги даваш за социални плащания. А без редовно правителство всички партии ще се изкушат да го направят.

 

- Да, но вие сте против, например, мерки като таваните за цените на енергията, защото в крайна сметка това са публични разходи.

 

- Всички тези мерки са само временни мерки. Не функционира така един механизъм – да компенсираш и да даваш пари навсякъде и накрая държавата отива във фалит. Няма такъв модел в света.

 

- Какво ще кажете за еврото? Смятате ли, че страната е готова скоро да приеме еврото или не?

 

- Защо да мисля? По време на моето управление ние влязохме в европейския банков съюз и чакалнята на еврозоната. Другите трябва да мислят, аз действам. С Хърватия вече щяхме да сме в еврозоната. Това ни отдалечи от еврозоната.

 

- Така или иначе, дори и с тези цифри, скоро ще се възстановите. Така че по принцип и ще можете да приемете еврото.

 

- Аз съм вкарал държавата в чакалнята на еврозоната. Имам ли шанс ще я вкарам и в еврозоната. Преди 2 г. всичко бяхме покрили, всички технически критерии. След 2 г. хаос, факт.

 

- Благодаря ви.

 

- Благодаря.