Избори 2023

МВР няма да евакуира секции и ще проверява обемен багаж в деня на вота

От Euronews България Euronews България

МВР ще проверява за обемен багаж и извън секциите, хора от секциите няма да бъдат евакуирани, освен ако не става дума за доказана заплаха. Това стана ясно на брифинг след среща на вътрешния министър Иван Демерджиев с представители на Централната избирателна комисия. 

Искам ясно да заявя, че се касае за хибридни атаки. Въпреки многото сигнали за бомби в училища в нито един от тези случаи не сме намирали дори предмет, който може да има характеристиките на взривно устройство.

Иван Демерджиев

По думите му секциите ще бъдат охранявани от МВР още от събота и призова гражданите да гласуват спокойно на 2 април. „Нямаме оперативни данни за реална заплаха. Още от събота всички сгради, в които се намират СИК ще бъдат охранявани през цялата нощ. Хората спокойно могат да гласуват в неделя“, посочи вътрешният министър.

Хората ще бъдат изведени само в ситуация, в която имаме реални данни, че е поставено взривно устройство. Мерките няма да позволят да се постави такова устройство.

Иван Демерджиев

Демерджиев добави още, че ще бъдат проверявани хора, които носят необичайни вещи, но ще се прави дискретно, така че да не бъдат притеснявани избирателите. „Убеден съм, че изборният ден ще мине без инциденти и без каквито и да е затруднения“, допълни той.

Главният секретар на МВР комисар Петър Тодоров от своя страни съобщи, че към момента има 111 образувани досъдебни производства, като тази цифра нараства. Към четвъртък са задържани 91 души. Над 2,3 пъти са се увеличили образуваните досъдебни производства в сравнение с миналите избори през октомври. Към момента има над 500 сигнали, явните сигнали са над 300.

"Цялата тенденция спрямо миналите избори е, че и броят на сигналите и досъдебните производства е много по-голям", допълни Тодоров.