Общество

Заради спешната помощ по въздух - стартира обучение на студенти по планинска медицина

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

От следващата учебна година студентите в Медицинския университет ще бъдат обучавани допълнително на планинска медицина. Бъдещите медици ще имат сертификати, с които ще могат да работят в системата на Спешна помощ с медицински хеликоптери. Две от машините ще са разположени близо до ски курортите, обяви държавният глава Румен Радев.

Сертификати за работа в HEMS ще получават бъдещите лекари от Медицинския университет.

Това, което ние разкриваме и се надявам от следващата учебна година да стане, е постоянно обучени по планинска медицина и спешна медицина в Медицинския факултет на Медицинския университет. Това означава, че всички студенти, завършващи медицина в университета, ще бъдат сертифицирани да извършват тази дейност.

доц. Олег Чолаков, началник на Клиника по хирургия в УМБАЛ „Лозенец“

Два от хеликоптерите за спешна помощ по въздуха ще бъдат разположени близо до планинските курорти. Целта е България да изпълни изискванията за безопасност като зимна туристическа дестинация, според държавния глава.

България може да се утвърждава като добра, надеждна туристическа дестинация, ако има надеждна система която да гарантира здравето и живота на хората.

Румен Радев, президент на Република България

Системата HEMS ще се използва при донорски ситуации, тежки пътни инциденти, и случаи в които се налага специализирана спешна помощ.

„Разполагането на хеликоптерите и техните бази, зависи от един много сериозен анализ къде е големия травматизъм. От една страна зимно време травматизмът е ясно къде е, Рила, Пирин, основно като най-голям травматизъм. Имаме готови екипи, с много голям опит, както медици, така и планински спасители, така че в пълна готовност сме“, увери Емил Нешев – Планинска спасителна служба.

През юни се очакват първите два хеликоптера под наем, които идват у нас с обучени екипи. А в края на годината пристига първия, за който договорът беше сключен вчера. Те ще са общо шест, а последният ще дойде през 2026 г.

„Дали нови машини или не, това ще преценят експертите. Според мен са необходими. Заместващи машини трябва да има и то не една, а повече от една. Дали са 6 бази в този план, който още преди 10 години разчертахме, има 7 бази“, посочи доц. Чолаков.

По стандарт един хеликоптер може да обслужва 10 хил кв км, което означава, че за нуждуте на България са необходими около 11.