Euronews Сега

Евродепутатите решиха: 42.5% дял на чистата енергия до 2030 г.

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Делът на възобновяемата енергия в Европейския съюз трябва да се увеличи до 2030 г. Държавите-членки и Европейският парламент приеха задължителната цел от 42.5% от потреблението на чисти ресурси до края на това десетилетие. Правителствата ще могат да повишат тази цел до 45%, ако желаят.

Споразумението предвижда улесняване на процедурите за изграждане на необходимата инфраструктура за вятърна, слънчева и водородна енергия.

Сега казваме на държавите-членки: имате 12 месеца за изграждана на соларен или вятърен парк. Ако след 12 месеца такива не бъдат представени, тези инсталации ще бъдат одобрени автоматично. Наричаме това положително мълчание. Мисля, че е чудесен инструмент за ускоряване на процедурите за издаване на разрешителни в държавите-членки.

Маркус Пипер – евродепутат от ЕНП

Над този ангажимент надвисва сянката на ядрената енергия, която не се смята нито за "зелена", нито за изкопаема. Нейната защитничка Франция твърди, че е постигнала голяма победа, настоявайки водородът да се счита за нисковъглероден ресурс. Евродепутати обаче предлагат различно тълкуване на сделката.

Французите не спечелиха. Те искаха да поставят възобновяемата и ядрената енергия на едно и също равнище. Въпреки че не спечелиха днес, смятам, че ще се борят по всяко едно досие и това ще бъде постоянен конфликт.

Михаел Блос – евродепутат от Зелени/ЕСА

Биомасата също получава статут на чист ресурс. Екологични организации не са доволни от това решение, тъй като използването на дървесина за производство на енергия може да се отрази неблагоприятно върху горите, които улавят въглеродния диоксид и са важна зона за биоразнообразието. Сега компромисът трябва да бъде официално одобрен от държавите-членки и от парламента.