Свят

„Досиетата Вулкан“: Разкриха глобални тактики на Путин за водене на кибервойна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

„Досиетата Вулкан“ са цяла поредица документи, публикувани от водещи западни издания и разкриващи глобалните и вътрешните кибер военни тактики на руския президент Владимир Путин. Те се базират на данни, предадени тайно на журналисти от близък до руските власти човек. Той е руснак, чието име остава тайна. Но се знае, че е бил разгневен заради войната в Украйна. По неговите думи, руското военно разузнаване ГРУ и Федералната служба за сигурност „се криели“ зад „Вулкан“, която официално се води компания за консултантски услуги в сферата на киберсигурността.

Хиляди секретни вътрешни документи, имейли, планове и договори разкриват обаче, че основните сфери на дейност на "Вулкан" са хакерски атаки срещу национална инфраструктура, разпространяване на дезинформация и контролиране на части от интернет.

Един от документите свързва работата на "Вулкан" с известната хакерска група "Пясъчен червей", която, според американското правителство, стой зад поне две масови спирания на тока в Украйна, както и с най-разрушителния в икономическо отношение компютърен вирус "Петя".

Британският вестник „Гардиън“ разказва как служители на „Вулкан“ били обучавани как да поразяват летища, железопътна и морска инфраструктура. Разработени са и планове за установяване на контрол върху телекомуникационната инфраструктура в случай на бунтове и безредици в Русия. Политически неудобно съдържание може да бъде премахнато бързо, преди да бъде разпространено.

От Кремъл не са коментирали информацията, въпреки че западните журналисти многократно са отправяли запитвания. "Гардиън" уточнява, че не се знае дали инструментите, разработени от "Вулкан", наистина са били използвани за нападения някъде по света.

Пет западни разузнавателни агенции потвърдиха, че "Файловете Вулкан" изглеждат автентични, пише още британското издание.