Европа

Хакерската група "Дабъл спайдър" е разбита в Германия

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Една от най-големите международни хакерски мрежи – „Дабъл спайдър“, е била разбита в Германия. Издадени са заповеди за арест на трима заподозрени, а други осем се разследват, съобщиха следователи от Държавната криминална полиция и прокуратурата в Дюселдорф. В разследването са участвали Европол и ФБР.

Групата е обвинена в повече от 600 нерегламентирани атаки срещу институции по целия свят, причинили значителни щети.

 

Използваният малуер беше приписан на група, наречена „Дабъл спайдър“, „Дабъл пеймър“ и по-късно „Грийф“. Имената ѝ бяха променени няколко пъти поради участието и на Федералното бюро за разследване на САЩ, което също разследваше групата.

Дирк Кунце – ръководител на звеното за киберпрестъпления в полицията на Северен Рейн-Вестфалия 

В момента са идентифицирани 601 жертви по целия свят. Но вероятно става дума за много повече. Само в Германия 37 институции са пострадали от действията на тази група.

Тримата заподозрени хакери, идентифицирани като, Игор Т., Ирина З. и Игор Г., са включени в списъка на Европол с "най-издирваните лица в Европа". Един от заподозрените - 41-годишен руснак, се издирва и от ФБР, което е предложило награда от 5 милиона долара. Броят на нерегистрираните случаи не е известен, защото все още има компании, които плащат откупи на хакерите, без да се обаждат в полицията.

Хакерските атаки се осъществяват и чрез посредничество като криминални услуги за трети страни. Всичко това се извършва чрез мрежи за пране на пари с криптовалути.

Освен тримата заподозрени се разследват още осем души на възраст от 38 до 40 години от Германия, Русия, Молдова и Украйна. От атаките им са били засегнати 13 държави от ЕС.