Избори 2023

Развръзката с победителя на вота ще е в последния момент, обяви социолог

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Победителят ще се реши в изборния ден, защото 0,5% в полза на ГЕРБ-СДС е разлика в рамките на статистическата грешка. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ социологът Павел Вълчев от „Алфа Рисърч“. Според последното изследване на агенцията ГЕРБ ще вземат 25,9% , а ДБ-ПП – 25,4%.

Партиите са достигнали до своите най-твърди привърженици и не са успели да разширят периферията си. ГЕРБ успяха да постигнат известна мобилизация в по-малките населени места и имат лек позитивен тренд спрямо началото на кампанията. „Продължаваме промяната – ДБ“ имат по-широк потенциал, който към този момент не е реализиран. Ако успеят да мобилизират този електорат, който е основно в София, тe ще спечелят и изборите, каза експертът.

Оспорвана ще бъде и битката за третото място, но според „Алфа рисърч“ има символична преднина от 0,2% за ДПС пред „Възраждане“, като според агенцията ДПС ще получат 13,8%, а „Възраждане“ – 13,6%.

Петото място обаче е сигурно, каза още Павел Вълчев. То е за БСП, които ще получат 8,2%, като при тях наблюдаваме леко покачване в процентите.

От партиите, които остават под черта към момента, най-голям шанс да прескочат бариерата имат „Български възход“ и „Левицата“, отчете „Алфа рисърч“.

Възможно е сигналите за бомба да дадат своето отражение, но активността няма да е по-различна от тази на миналите избори. Очакваме обаче тя отново да е ниска, заяви Вълчев.

Вижте още в интервюто.