Икономика

Кредитен консултант: Подгответе се за 200 лв. увеличение на вноската по ипотечния кредит

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Лихвите по ипотечните кредити растат, но доста плавно. Те продължават да са на историческо дъно от 2.61% през януари, нараства до 2.65% средната лихва, което значи, че някои клиенти вземат на 2.2 и 2.3. България продължава да е оазис на ниските лихви по ипотечни кредити.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria кредитният консултант Деян Василев.

В Щатите лихвите са около 6%, в Англия около 4-5%, което доведе до затягане на пазара.

Понеже в България банките не увеличават лихвите по депозити и спестовни сметки, лихвите по ипотечни кредити са много статични. В момента, в който лихвите по депозитите тръгнат нагоре ще се увеличат и тези по ипотечни кредити – и на стари клиенти, и на нови. Но това все още не е започнало.

 

Хубаво е човек в момента като тегли кредит да си направи прогноза – с 1% по-висока лихва, с 2% - как ще им се повиши месечната вноска. Ако вземем една средна ипотека от 150 000 лв., ако лихвата се увеличи от 2.6 на 3.6%, месечната вноска се увеличава с около 80 лв. Хората трябва да имат предвид увеличение на месечната вноска от 80-100 до 200 лв. като теглят кредит.

98% от кредитите в последните 10 години са в лева. Кредитите в лева са по-евтини, отколкото кредитите в евро. Това е така, защото банките имат много левове.

В среда, в която се очаква повишаване на плаващите лихви, много клиенти търсят фиксирани оферти за по-кратък срок. В България няма фиксирани оферти над 5 г. Офертите с фиксирани лихви не са изгодни – 3.9-4%. Само три банки предлагат такива проценти.

 

В последните години имаше 50-60% ръст на цените на имотите, донякъде спекулативно. В София е достигнат пик и в комбинация с повишаване на лихвите може някои купувачи да изчакат, което да доведе до спад на цените на имотите.

Наемите в последно време скочиха. Ако годишният наем, разделен на цената на имота е над 5%, може да има някаква доходност, ако е под 5%, значи цената на имота е много раздута. При имотите с цел инвестиция трябва много да се внимава на каква цена се взема.

50-60% ръст на цените на имотите не е здравословен, той е признак на инфлация и несигурност, а сега имаме контраинфлационен режим.

Вижте цялото интервю във видеото.