Европа

Кремъл обяви и Унгария за неприятелска страна

От Euronews България Euronews България
Evgenii Stanislavov Twitter (2) Руският посланик в  Унгария Евгений Станиславов. Снимка: Twitter

Русия включи Унгария в списъка си с "неприятелски страни" заради участието ѝ в общоевропейските санкции и заплаши Будапеща с ответни мерки.

Това заяви руският посланик в Будапеща Евгений Станиславов в коментар за РИА Новости.

Той отбеляза, че унгарското ръководство "демонстрира прагматична позиция" във външната си политика, но е подложено на натиск от страна на съюзниците си от ЕС и НАТО.

 

Остава фактът, че Унгария е подписала всички пакети от антируски санкции на Брюксел и е принудена да ги прилага стриктно. Ето защо тя е категоризирана като неприятел на Русия, към който могат да бъдат приложени нашите ответни мерки.

Руският посланик в Унгария Евгений Станиславов

Станиславов посочи още, че налагането на санкциите се е отразило негативно на всички сфери на сътрудничество между Москва и Будапеща – от икономиката до човешките контакти. В същото време дипломатът изрази съжаление, че работата на руското посолство в Унгария страда заради санкциите. "Но ние оставаме оптимисти и дори на този фон продължаваме да се стремим към конструктивно взаимодействие с Унгария и да държим каналите за диалог отворени", подчерта Станиславов.