Свят

Мило Джуканович пред Euronews: Изборите в Черна гора ще потвърдят, че мястото ни е в ЕС

От Euronews България Euronews България

Избори тази неделя има не само в България. В Черна гора на втори тур избират президент. Един срещу друг се изправят младият Яков Милатович и политикът с дългогодишен опит Мило Джуканович.
За политическия си опит, изборите и обвиненията към него, Джуканович говори пред Стефан Горанович от Euronews Сърбия.

„Мисля, че пред себе си имаме две картини - онази Черна гора от 21 май 2006 до парламентарните избори през 2020, когато бяха осъществени много сериозни инвестиции. Когато Черна гора от една недоразвита държава се нареди сред най-развитите страни на Западните Балкани и когато напредна много повече от всички други страните, които искат да станат членове на Европейския съюз, отвори всички преговорни глави, влезе в НАТО и в преддверието на ЕС“. Това казва в Мило Джуканович на въпрос на журналиста дали страната се намира на кръстопът.

По думите му обаче „през последните 2 години сме свидетели на разрушаване, сериозно разрушаване на всички тези ценности“. После допълва: „Днес Европейският съюз, който тогава ни даваше като пример за извършени реформи, казва, че Черна гора е сред проблемните държави на Западните Балкани и в Брюксел сериозно се говори дали преговорите да не бъдат прекъснати“.

Запитан, че точно Брюксел е заявявал, че по неговото управление има сериозни проблеми, свързани борбата с организираната престъпност, с върховенството на закона, Джуканович отвръща:

 

Наясно съм с тези оценки, но въпреки тях напредъкът в Черна гора беше видян по пътя си към еврочленството. Влязохме в НАТО, институция, която не би приела страна, ако не заслужава да бъде приета. И също нямаше да тръгне по пътя към Европейския съюз, ако не беше заслужила това, ако нямахме толкова сериозни проблеми, включително с организираната престъпност и корупцията, вече бихме били член на Европейския съюз.

Мило Джуканович

Той признава: „Да, имаме такива проблеми, както и много държави в региона, но и като много страни извън региона“.

По повод президентските избори в неделя, Джуканович казва: „Вярно е, че от много време не сме се сблъсквали с такава неизвестност, от много време не се е стигало до втори тур на президентски избори. Този факт само по себе си носи определена доза неизвестност, расте и напрежението в обществото. Но това са избори, на които освен да се избере президент, се очаква да бъде потвърдено и желанието на Черна гора да продължи по пътя към европейските ценности и към членството в Европейския съюз“.

-------

61-годишният Джуканович става най-младият премиер в Европа, когато на 29-я си рожден ден - на 15 февруари 1991 г., е избран да оглави черногорското правителство. Оттогава лидерът на Демократичната партия на социалистите ефективно ръководи Черна гора като президент или министър-председател. Трите му десетилетия на власт са съпътствани от обвинения в организирана престъпност и корупция. Някогашният съюзник на Слободан Милошевич обаче успява да изгради и доста успешна политическа кариера, увенчана с независимостта на бившата югославска република присъединяване към НАТО и започване на преговори за членство в ЕС. След повече от 30 години в политиката за първи път му се налага да не печели президентски мандат от първия път.

Цялото интервю вижте във видеото.