Свят

ДНК анализ проследява произхода на роби от Африка

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Еруин МакДаниел-младши свири на традиционно африканско джембе по улиците на Чарлстън, Западна Вирджиния.

Мелодията би била позната на африканските роби в града.

Повече от 40 процента от робите са преминали през пристанището в Чарлстън, на източния бряг по време на трансатлантическата търговия.

Това е била финалната дестинация за мнозина. Сред тях са и предците на Еруин.

Те живяха, работиха, починаха. Споменът за тях ще бъде пазен завинаги. Те са част от мен, защото Африка тече във вените ми.

Еруин Макданиел-младши, йорубински барабанист

Еруин Макданиел-младши е наследник на един от хората, чиито тленни останки са били открити по време на строителни дейности в града.

„Свирейки, аз отдавам почит към моите предци“, казва Макданиел-младши.

Тази плоча символизира мястото, където през 2013 г. строителни работници попадат на неизвестен дотогава масов гроб на 36 души от африкански произход. По-късно става ясно, че са били погребани там през втората половина на 18-и век. И по всичко личи, че са били използвани за роби. В момента учените изследват тяхното ДНК, за да научат повече за произхода им.

Това е опит да им върнем достойнството, макар и посмъртно. Информацията, която получихме от останките им сочат, че шестима от откритите са родени в Африка, а останалите са родени или в Чарлстън, или в Северна Америка.

Рахел Ракел Флескес, Университетът на Кънектикът

Въпреки наличието на множество свидетелства за експлоатация на робски труд в района, много от доказателствата за това са заличени или изгубени. Благодарение на тази бивша робска колония обаче неизвестните досега истории ще бъдат разказани на света.