Европа

Крал Чарлз III беше посрещнат в Германия с военни почести

От Ирина Иванова Ирина Иванова Журналист

Крал Чарлз III пристигна в Германия. Това е първото му държавно посещение в чужбина като монарх на Великобритания. Визитата ще продължи три дни. Той трябваше да посети Франция, но отмени плановете си заради протестите в страната.Крал Чарлз III и кралицата консорт Камила бяха посрещнати с военни почести пред Бранденбургската врата от президента Франк Валтер Щайнмайер. 

Военен оркестър свири в символичния център на германската столица. За първи път държавен гост е посрещан с подобна церемония на този емблематичен за Берлин монумент - някога свързван с разделение, а след това с обединението на страната след падането на Берлинската стена. 

Крал Чарлз III разговаря и с хора, които се бяха събрали, за да го посрещнат. 

 

 

Любопитна съм. Интересно ми е какво ще каже, защо идва, какво ще ни каже? Много е вълнуващо, защото всъщност ще отседнем в същия хотел. Какви ще бъдат правилата за безопасност. Определено ще бъде вълнуващо, независимо дали ще успеем да го видим или не.

Ясмин Геранмайе

Сигурна съм, че ще се справи добре, различно от майка си. 

Анджелика Енгел

1000 полицаи се грижат за сигурността на кралската двойка. Визитата ще продължи три дни. Чарлз III ще произнесе реч в германския парламент, ще се срещне и с украински бежанци в Германия. Това е първото държавно посещение в чужбина на крал Чарлз III като монарх на Великобритания и първи тест - дали може да поддържа т.нар. мека сила на монархията, която помага на Великобритания да преследва геополитическите си цели.