Политика

Словесни престрелки в парламента след изслушването на Генчовска за РСМ

9473056 Външният министър Теодора Генчовска. Снимка: БГНЕС

Темата за Северна Македония измести бюджета в началото на парламентарния ден. Депутатите пренаредиха дневния си ред и изслушаха външния министър Теодора Генчовска. На този фон се разрази скандал дали изслушването й да бъде закрито или открито за медиите.

 

Решението на Министерския съвет европейските предложения за Северна Македония да се вземат в парламентарната комисия по външна политика е правилно, коментира пред Euronews Bulgaria Александра Корчева, депутат от Продължаваме промяната и член на ресорната комисия. Според нея всичко, което се случва в парламента е едно отклоняване на вниманието от приемането на бюджета. В залата стана пределно ясно, че политически ангажименти не са поемани. Ние не се отклоняваме от рамковия договор, каза Корчева.

Според бившия външен министър Екатерина Захариева обаче предложението на Петков нарушава процедурни правила, а изслушването на Теодора Генчовска е повдигнало сериозни притеснения сред депутатите от ГЕРБ.

Научихме нещо, което отдавна витае в общественото пространство, заяви бившият външен министър Екатерина Захариева от ГЕРБ. От една страна съжалявам, че част от заседанието не беше закрито, за да могат и останалите народни представители да се запознаят с това, което беше изпратено в секретно деловодство. От друга страна се радвам, че беше открито, защото целият български народ чу, че министър-председателят е поемал ангажименти, които са в разрез с българския национален интерес, допълни тя.

Това е довело до забавяне и минимализиране на възможността България да постигне исканията си. Едва от месец, след като министър Генчовска каза, че се води двойна политика, МВнР с експертизата, която притежава, е натоварено да води преговорите с РСМ. От началото на правителството, това не е било така, каза Захариева. Проблемът е, че те влязоха в играта на РСМ, която винаги се е опитвала да разделя българската позиция, че в България няма консенсус. Откакто дойде Кирил Петков, той започна да играе тяхната игра, каза Захариева.