Европа

ЕС подновява съдебните действия срещу Обединеното кралство заради едностранните промени по Brexit

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Belgium Britain Brexit 22166336067694 Преговарящият на ЕС за Брекзит Марош Шефчович. Снимка: АР

Европейският съюз обяви, че ще възобнови съдебните действия срещу Обединеното кралство във връзка с проектозакона, представен от Лондон, който ще отмени части от договора за Брекзит.

Комисията за първи път започна "процедура за нарушение" срещу Обединеното кралство през март 2021 г., но я спря през юли същата година, за да създаде място за повече дискусии по ключовото споразумение за Брекзит, което оставя Северна Ирландия в рамките на единния пазар на блока, създавайки де факто граница в Ирландско море.

Правителството на Обединеното кралство, което договори и се съгласи със споразумението, наречено Северноирландски протокол, сега твърди, че то застрашава Споразумението от Разпети петък (Белфасткото споразумение), което сложи край на десетилетията на кърваво сектантско насилие в Ирландия.

Според тях това води до политическа нестабилност, тъй като юнионистите, които искат да запазят силни връзки с Великобритания, отказват да се присъединят към децентрализирано правителство, докато не бъдат разгледани опасенията им във връзка с Протокола.

Проектозаконът, представен в понеделник следобед от министъра на външните работи на Обединеното кралство Лиз Тръс, отменя части от споразумението, като създава т.нар. зелени и червени канали за освобождаване от митнически проверки на стоки, пътуващи между Великобритания и Северна Ирландия, които са предназначени само за северноирландския пазар.

Тя също така иска да "гарантира, че Северна Ирландия може да се възползва от същите данъчни облекчения и разходни политики като останалата част от Обединеното кралство и да заобиколи Съда на Европейските общности в случай на спорове и вместо това да използва "независим арбитраж".

Преговарящият на ЕС за Брекзит Марош Шефчович заяви пред репортери, че "няма нито правна, нито политическа обосновка за едностранна промяна на международно споразумение".

"Нека наречем нещата с истинските им имена: това е незаконно", каза той.



Какво прави ЕС?

Процедурата за нарушение – или съдебно дело – която ЕС започна миналата година и която сега подновява, е във връзка с решението на Обединеното кралство едностранно да въведе и след това да удължи гратисните периоди, с които се отменят проверките на санитарните и фитосанитарните продукти, като например селскостопанските храни.

Освен това сега тя започва две нови процедури, свързани с продължаващата липса на инфраструктура и персонал за извършване на митнически проверки в Обединеното кралство и с неуспеха на Лондон да обменя търговски данни, както се изисква съгласно Протокола.

Сега Обединеното кралство разполага с два месеца, за да отговори на опасенията на ЕС.

Ако не бъде даден отговор или ако Брюксел прецени, че този отговор е незадоволителен, Европейската комисия ще отнесе въпроса до Съда на Европейския съюз.

Това би могло да доведе до налагане на глоба на Обединеното кралство от най-висшата съдебна инстанция на ЕС, което ще породи опасения за търговска война.

"Въпреки днешните правни действия, вратата ни остава отворена за диалог. Искаме да обсъдим тези решения с правителството на Обединеното кралство", заяви Шефчович по време на пресконференция.

"Като се има предвид, че Обединеното кралство не е сядало на масата с нас от февруари насам, мисля, че е крайно време да покажем политическа воля за намиране на съвместни решения", твърди той.

 

Къде са точките на напрежение?

Служител на ЕС подчерта, че през октомври 2021 г. блокът е предложил "експресна лента" за опростяване и ускоряване на митническите процедури за стоки, пътуващи към Северна Ирландия, подобно на така наречената "зелена лента", която Обединеното кралство иска да въведе сега, въпреки че ЕС отхвърля предложението на Лондон, тъй като то би създало двойна регулаторна система.

ЕС вече уточнява и някои от предложенията си от октомври и заявява, че е готов да "разшири значително" обхвата на схемата за доверен търговец, която ще намали проверките и контрола с над 80 % и ще съкрати документацията повече от два пъти. Тя ще даде възможност на предприятията да попълват един-единствен сертификат от три страници за камион, натоварен с различни стоки.

Длъжностното лице заяви също така, че предложението на Обединеното кралство не предоставя достатъчно гаранции за защита на единния пазар, тъй като при "модела, който Обединеното кралство е замислил, обемът на данните, които сме получили, не е достатъчен, за да извършим оценка на риска", необходима за определяне на това дали стоките могат да пътуват извън Северна Ирландия и в Република Ирландия.

"Нямаме достъп до информационните технологии, които трябваше да имаме за митниците", подчертава втори служител на ЕС. Съгласно Протокола Обединеното кралство трябваше да започне да въвежда обмен на данни в реално време с ЕС по време на преходния период, като се очакваше системата да бъде напълно готова в края на преходния период, но според служителя "все още чакаме Обединеното кралство да ни предостави информационен достъп в реално време".

 

За ЕС проблемът е реален

"Със сигурност се извършва контрабанда", подчерта служителят, като посочи, че митническите и полицейските органи са конфискували, наред с другото, смартфони, цигари и медицински продукти.

Накрая служителят на ЕС отново подчерта, че ролята на Съда на ЕС не подлежи на обсъждане.

"Единственият съд, който е компетентен да се произнася по тълкуването на тези закони в полза на лицата в ЕС, както и в Северна Ирландия, е Съдът на ЕС, така че премахването на ролята на Съда на ЕС е изключено и всъщност ще бъде признато за незаконно от самия съд, така че е безсмислено да се опитваме", казаха те.