Европа

ЕС няма да предоговаря Протокола за Северна Ирландия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 14 125435

ЕС не разглежда възможността за промяна на Протокола за Северна Ирландия. Ако Великобритания го направи едностранно, ще бъде изправена пред съд, предупреди заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович. Лондон смята, че протоколът не защитава добре интересите на гражданите и бизнеса в Северна Ирландия.

 

Правителството на Обединеното кралство обяви намерение да промени едностранно разпоредбите на протокола за Северна Ирландия като част от споразумението за Брекзит. Законопроектът бе представен от министъра на външните работи Лиз Тръс. По думите й, инициативата ще защити териториалната цялост на Обединеното кралство и ще укрепи стабилността в Северна Ирландия. По-рано след разговор със заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович Лиз Тръс каза, че самият ЕС има интерес от преразглеждане на протокола. 

 

Предоговарянето на протокола е нереалистично. Не е намерено работещо алтернативно решение за този деликатен баланс, договарян дълго време. Всяко предоговаряне ще донесе допълнителна несигурност у хората и бизнеса в Северна Ирландия. Поради тези причини ЕС няма да предоговаря протокола. 

Марош Шефчович - заместник-председател на ЕК

В Лондон уверяват, че са готови за диалог, но искат "бързо да решат проблемите, при които са изправени жителите на Северна Ирландия", каза Лиз Тръс след преговори с Дъблин, който отхвърли идеята. 

 

Ние не приемаме заявлението на британското правителство и някои министри, че ЕС е тромав и муден. Това не е така, ЕС беше много активен в последната година в опит за търсене на решения на проблемите около действието на протокола. 

Майкъл Мартин - премиер на Ирландия 

Съгласно протокола към търговското споразумение между ЕС и Обединеното кралство, Ълстър запази членството си в Европейския митнически съюз, за да се избегне възстановяването на границата с Ирландия. Това предполага въвеждането на митнически контрол между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, което предизвиква недоволството на Лондон.