Европа

Бисерка Бенишева: България участва в европейската подкрепа за Украйна на всички нива

От Марина Матева Марина Матева Водещ

Подкрепата на ЕС за Украйна е в няколко измерения – политическо, финансово, хуманитарно, военно. България участва изцяло в тази подкрепа.

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime Бисерка Бенишева – дипломат, директор „Европейски въпроси“ в ПанЕвропа България, бивш посланик в Унгария.

Въпреки че като абсолютни стойности българската помощ за Украйна не е толкова внушителна, то като дял от БВП сме в топ 10 на държавите в Европа, предоставили най-голяма подкрепа, посочи Бенишева.

„Французите се чувстват ощетени от повишаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години“, коментира Бенишева напрежението във Франция и допълни, че за разлика от протеста на „жълтите жилетки“, сегашните не са спонтанен изблик на гняв, а са в защита на социални права.

„Връщането на нормалния демократичен живот на територията на Европа след пандемията, когато бяхме затворени, е обичайното състояние, към което бяхме свикнали – хората протестират, когато смятат, че техните права са нарушени“, каза още дипломатът.

Целия разговор вижте във видеото.