Политика

Процедурни хватки при вота могат да спасят правителството

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9135080 Снимка: БГНЕС

Вот на недоверие срещу правителството внесоха от ГЕРБ - СДС. Аргументът на най-голямата опозиционна група е провал на правителството във финансовата политика.

ГЕРБ започна преговори с всички парламентарно представени партии. Изглежда, че решаващи ще се окажат гласовете на доскорошните коалиционни партньори от ИТН.

 

Ива Митева от партията на Слави Трифонов потвърди, че ще подкрепят вота на недоверие. Подкрепа заявиха още от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. Александър Ненков от ГЕРБ каза, че разчитат, че е останал разум в депутатите и ще видят, че държавата е в етап на свободно падане, който трябва да бъде незабавно спрян. Йордан Цонев от ДПС обяви, че решението им дали да подкрепят вота няма да изненада никого. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък каза: „Време е да уволним това правителство“.

От другата страна са депутатите на ПП, БСП, ДБ и отцепниците от ИТН. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, коментира, че дали правителството ще падне зависи от „всички хора тук“. За да не падне кабинетът се търсят още седем гласа. Управляващите без депутатите на ИТН събират 114 депутати. Новата група опозиционни партии пък събират 126, което прави вота на пръв поглед да изглежда решен. Ако не успеят да намерят 7 гласа в тяхна подкрепа, управляващите могат да бъдат спасени с процедурни хватки и игра с кворума. Необходимо е поне шестима депутати да не се явят в зала или да гласуват „Въздържал се“, за да не се осигурят нужните 121 гласа за вота на недоверие.