Общество

Независимите медии у нас – притиснати от заплахи и тормоз

От Euronews България Euronews България

Неправомерни съдебни процеси, заплахи и все по-малка медийна свобода. Това са част от констатациите, годишния доклад за състоянието на правата на човека на световната организация "Амнести Интернешенъл" по отношение на медийната среда у нас.

 

Всеки втори журналист - обект на натиск

Независимите журналисти и медии, които отразяват организирана престъпност, корупция или правата на малцинствата, са изправени пред постоянни заплахи и тормоз. Те често са били жертви на злоупотреби от страна на държавни служители и бизнесмени. Всеки втори журналист у нас е бил подложен на неправомерен натиск, а всеки десети е бил заплашван със съд, казват от "Амнести", като цитират доклад на Асоциацията на европейските журналисти у нас. Ефектът – увеличаване и на автоцензурата. Особено уязвими към натиск и сплашване са журналистите и защитниците на правата на човека, които живеят извън София.

Според доклада големите медии продължават да бъдат под контрола на политици и олигарси, което допълнително нарушава редакционната независимост и ограничава достъпа до информация на обществеността.

От "Амнести" отчитат, че през миналата година парламентът е одобрил законопроект, с който се премахва утежняващото вината обстоятелство по делата за клевета, когато е по адрес на държавен служител. Новите текстове обаче бяха приети само на първо четене.

 

Критики и за правата на мигрантите

Обект на критика е и отношението на страната ни към правата на бежанците и мигрантите. В доклада се отчита ръстът на мигрантите, пристигнали от Турция - 85 000, което е два пъти повече от тези през 2021 г. Отбелязано е и връщането на бежанците през граница, като според доклада то често е съпътствано с насилие. Правозащитни организации съобщават за дискриминационни практики при търсещите убежище, като молбите на граждани на определени държави, включително Афганистан, Алжир, Бангладеш, Мароко и Тунис, се отхвърлят автоматично.

България прие близо 1 милион украинци, предимно жени и деца, и осигури достъп до здравни грижи, социални услуги и образование на 150 000 души, които се регистрираха за временна закрила. Много бежанци напуснаха страната след септември на фона на нарастващата несигурност относно удължаването на срока на подпомагането от страна на правителството, добавят от "Амнести Интернешенъл".

 

Растат случаите на домашно насилие и дискриминация

Случаите на домашно насилие, които рязко нарастват по време на пандемията от Ковид-19, продължават да се увеличават. Едновременно с това държавата не реагира с адекватни мерки, за да синхронизира родното законодателство с международните стандарти.

По отношение на дискриминацията от светованта организация посочват, че Европейската комисия за борба с расизма и нетолерантността призова властите у нас да предприемат мерки за справяне с речта на омразата и предразсъдъците спрямо ромите. Според организацията в България има трайна дискриминация и спрямо хората с увреждания.

 

Западът с двоен стандарт - Украйна и... другите

"Решителният отговор на Запада на руската агресия срещу Украйна рязко контрастира с плачевната липса на смислени действия по отношение на тежките нарушения от страна на някои от техните съюзници, включително Израел, Саудитска Арабия и Египет", се казва в изявление на неправителствената организация след публикуването на годишния й доклад вчера, пише БТА.

"Нахлуването на Русия в Украйна е смразяващ пример за това какво може да се случи, когато държавите си мислят, че могат да пренебрегват международното право и да нарушават правата на човека без последствия", е цитирана да казва в съобщение за медиите генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Аниес Каламар.

"Реакциите на руската инвазия в Украйна ни дадоха някои доказателства за това какво може да се направи, когато има политическа воля", добави тя.

В същото време западните държави пренебрегват "злоупотребите на Израел с апартейда срещу палестинците", както и, например, нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, се казва в доклада.