Общество

Протест с тениски „Морфов“ на Икарите: Г-н президент, парламентарна република сме (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Неочакван протестен флашмоб организираха актьорите Александър Алексиев и Яна Титова на церемонията по връчване на театралните награди „Икар“ снощи. Двойката излезе на сцената с тениски, на които пишеше „Морфов“ в недвусмислен символичен акт срещу уволнението на режисьора.

Александър Морфов бе отстранен от Народния театър в края на февруари след няколко месеца шумен скандал с Велислава Кръстева, която отговаряше за връзките с обществеността там. Тя също подаде оставка. Конфликтът създаде безпрецедентно напрежение в институцията и доведе до протести, политически обвинения и оставки на актьори от Народния театър.

Именно там снощи се проведоха годишните награди „Икар“.

Яна Титова и Алек Алексиев, които от години са партньори и в живота, се качиха на сцената, за да представят номинациите за куклен театър. С тях бяха и децата им – Ая и Хана.

Честит празник, колеги. Искам да пожелая от името на цялото ни семейство да сте смели. Гледам, че мотото е за това какво да избираме, избирайте мъдро, защото това все пак е и вашата кариера. Бъдете смели, колеги“, пожела Яна Титова.

А Алексиев се задочно към президента с призив по друга тема, която е и негова кауза от самото начало на войната в Украйна:

„Не виждам г-н президента на Република България, на когото бих искал да кажа, че ние сме парламентарна република. Слава на Украйна и да живее България“, каза Алексиев.

Дни след 24 февруари 2022 година, когато Русия започна войната, той организира помощ за бежанците и лично отиде до Молдова и Украйна, за да занесе хуманитарна помощ и да помогне с транспорт на бягащите.

Алексиев не конкретизира повече посланието си, но то вероятно е предизвикано от дистанцираната позиция на държавния глава спрямо решението на Народното събрание България да предоставя военна помощ на Украйна. През последните дни Румен Радев неколкократно натърти, че, докато служебното правителство е на власт, България няма да предостави изтребители, ракетни комплекси или танкове на Украйна. Страната ни не подкрепя и общата европейска поръчка за доставка на снаряди, въпреки че според експерти е в състояние да го направи.

В публиката бе министърът на културата Найден Тодоров, който реагира на протестния флашмоб със сдържана усмивка.