Euronews Сега

Министър Христов е на посещение в Брюксел заради скъпия газ в Чирен

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Компенсация за скъпия газ в Чирен  ще поиска служебният министър на енергетиката Росен Христов от Европейския съюз. Той заминава за Брюксел, където ще участва в редовно съвещание на министрите на енергетиката, както и в двустранни срещи по теми, отнасящи се до българската енергетика. А по-рано през изминалата седмица държавният глава Румен Радев повдигна въпроса за скъпото синьо гориво в хранилището пред Европейската комисия, искайки помощ. Какво ще се случи с нагнетения природен газ и колко време има „Булгартрансгаз“ преди да започне да пълни хранилището - отговорите потърси Георги Карамфилов. 

 

Скъпият газ, нагнетен в Чирен, се оказа проблем, изискващ държавния глава Румен Радев да алармира за него и да поиска съдействие от Европейската комисия.

 

Това е проблем, който имат и други държави. Газ, който е три пъти по-скъп от сегашните цени. Неговото вадене означава значително вдигане на цената, на която продаваме.

Румен Радев, президент на Р. България, 24.03.2023

Запълването на газохранилището се превърна в приоритет на страната веднага след спирането на доставките на синьо гориво от Русия към България. Причина за това бяха опасенията, че няма да има достатъчно количества газ през зимата.

 

Към момента хранилището е на около 30%. Правим всичко възможно да подсигурим всички доставки и това ще се случи. Как се очаква да бъдат запълнени хранилищата в Европа и то не се знае основния доставчик как ще реагира.

Александър Николов, бивш министър на енергетиката, 06.07.2022

Запълването на хранилището продължи и през лятото, когато цените на природния газ удариха цена над 300 лева за мВтч.

 

Около 70% е общата запълняемост на хранилището. Вървим по график да изпълним целта от 90%.

Росен Христов, министър на енергетиката, 20.09.2022

В крайна сметка хранилището бе запълнено и доставките на природен газ бяха подсигурени за зимата.

 

Но се оказва, че за декември месец от всички сегменти, които формират цената на микса на природния газ, цената на газа от Чирен е най-висока. За съжаление.

Иван Иванов, председател на КЕВР, 28.11.2022

Всяко използване на количества от хранилището предизвикваше сериозен скок в цената. Така цената на природния газ се повиши от 147 лева през декември до 191 лева за януари. Това доведе до призив за помощ от Брюксел.

 

Газът в Чирен все още се намира в Чирен. В момента работим в рамките на европейската директива да се компенсира разликата между цената на нагнетения газ и цената в момента.

Росен Христов, министър на енергетиката, 18.03.2023

В опит да предотврати ново поскъпване, „Булгартрансгаз“ започна процедура по разширяване на капацитета на Чирен от 550 млн. кубически метра до 1 млрд. кубически метра. В комбинация с потенциалните компенсации управляващите смятат, че високите цени на синьото гориво в хранилището ще бъдат парирани.

 

Съгласно европейското законодателство ние имаме цел за запълването му и за 2023 година. Количествата, които сега ще останат в Чирен ще могат да са на конкурентни цени и ще ни помогнат до 1-и ноември 2023 година хранилището да пълно на 90%.

Владимир Малинов, изп. директор на „Булгартрансгаз“

По информация на „Булгартрансгаз“ добивният сезон на хранилището приключва на 15 април. Нагнетателния сезон се очаква да започне 10 дни след това. Към момента налични в Чирен са 426 млн. кубически метра от общо 550 милиона.

 

За Euronews Bulgaria Георги Карамфилов.

 

Обобщение по темата вижте в следващото видео: