Европа

Външният министър на Унгария: Писна ни от критиките на Запада

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Peter Szijjarto Facebook2 Петер Сиярто, външен министър на Унгария. Снимка: Фейсбук.

На Унгария ѝ е писнало от критиките на Запада, обяви външният министър на страната.

В интервю за АП унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви, че критиките на Запада по отношение на демократичните и културните въпроси в Унгария пречат на сътрудничеството, особено по отношение на НАТО и Русия.

През последните години Будапеща и Брюксел кръстосаха шпаги по няколко въпроса, като управляващата крайнодясна партия "Фидес" беше обвинена в авторитарен завой, злоупотреба със средства от ЕС и подривна дейност спрямо политиката на блока по отношение на войната в Украйна.

В петък Сиярто заяви, че Унгария не е гласувала дали да позволи на Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО, защото на унгарските законодатели им е писнало от коментарите им за вътрешните й работи.

Унгарските депутати планират да гласуват в подкрепа на искането на Финландия да се присъедини към западния военен съюз следващата седмица, въпреки "сериозните опасения" относно "много неуважителното поведение на политическите елити" в Хелзинки и Стокхолм, каза той.

 

Когато финландски и шведски политици поставят под въпрос демократичния характер на нашата политическа система, това е наистина неприемливо.

Петер Сиярто, външен министър на Унгария

Външният министър заяви, че е трудно да се предвиди кога ще бъде одобрено членството на Швеция.

След руското нахлуване в Украйна скандинавските страни подадоха заявления за присъединяване към НАТО. За да бъдат приети, трябва всички 30 членове да се съгласят.

Единствено Унгария и Турция се противопоставят да ги допуснат.

ЕС, в който членуват 21 държави от НАТО, замрази милиарди средства за Будапеща, обвинявайки популисткия министър-председател Виктор Орбан, че ерозира свободата на медиите и правата на ЛГБТ+.

Междувременно правителството му беше осъдено за допускане на ширеща се корупция и коопериране на държавните институции.

В резолюция евродепутатите заявиха, че Унгария се е превърнала в "хибриден режим на изборна автокрация" при управлението на Орбан, който подкопава основните ценности на ЕС.

Подобни критики затрудняват Унгария да подкрепи кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО, каза Сиярто.

Скептиците настояват, че Унгария просто се опитва да спечели изгодни отстъпки.

На фона на инвазията на Москва в Украйна Сиярто заяви, че застъпничеството на страната му за мир не означава да се позволи на Русия да запази териториите, които контролира в момента.

 

Спирането на войната и сядането около масата не означава, че приемате статуквото. Когато войната спре и започнат мирните преговори, не е необходимо границите да бъдат там, където са фронтовите линии. Знаем това и от собствената си история... Прекратяването на огъня трябва да настъпи сега.

Петер Сиярто, външен министър на Унгария

През март Орбан заяви, че страната му ще остане извън руско-украинската война и ще продължи да налага вето на санкциите, които накърняват интересите на Будапеща.

Унгария, която граничи с Украйна, възприе различен от ЕС подход към войната.

Тя блокира доставките на оръжия за Украйна от своята територия, сключи енергийни сделки с Москва, въпреки че Будапеща и предостави хуманитарна помощ на Киев и прие голям брой бежанци.