Euronews Сега

По-строги санкции за шофьорите влизат в сила от утре (Допълнена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Нови, по-строги санкции за нарушителите на пътя влизат в сила от утре. Вече ще се отнемат повече контролни точки при редица нарушения на пътя. Това ще  даде възможност на Пътна полиция да санкционира по-лесно недисциплинираните водачи и те  да остават без шофьорски книжки. 

Наредбата обхваща тези нарушения, които за органите на реда са недопустими и водят до възникване на пътно-транспортни произшествия, каза Лъчезар Близнаков от Пътна полиция. 

Шофьорите, заловени с алкохол между 0,8 и 1,2 промила, ще останат с 12 контролни точки по-малко.

За отказ от проверка с дрегер или тест за наркотици, на водача ще се отнемат не 12, а 15 точки. Повторните нарушения след употреба на алкохол пък ще водят до загуба на 20 точки в сравнение с досегашните 15.

За превишаване на скоростта с над 50 километра в населено място ще се отнемат 18 точки.

Сред останалите нарушения, с които ще се налагат по-тежки санкции, е и движението в лентата за принудително спиране на магистрала.

След отнемането на свидетелството за правоуправление ще се намесват и други институции, уточни Близнаков.  

„Очевидно не може да се разчита само на общественото самосъзнание. Взимаме нещата основно в наши ръце. С промените възможностите за лишаване на водачи от правото да управляват МПС значително се увеличават. Завишени са контролните точки за осигуряване на предимство на пешеходци, превишената скорост, употребата на алкохол и наркотици”, каза още Близнаков.

 

А ще помогнат ли по-строгите мерки за борбата с войната по пътищата? Отговорът търси Юлиян Стоянов в следващото видео: