Общество

Христо Мутафчиев за напрежението в Народния театър: Бяха нанесени рани като с мачете

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Изкуството е много по-голямо от всички нас, за да е толкова слабо и да пострада. То има много хубава обвивка, защита – любов, ентусиазъм. Така председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев коментира пред Euronews Bulgaria напрежението в Народния театър „Иван Вазов“ през последните няколко месеца.

Повод за участието му е връчването на годишните награди за сценични изкуства „Икар“ тази вечер в сградата на Народния театър.

Според Мутафчиев целият „този шум“ около уволнения главен режисьор Александър Морфов и директора Васил Василев „вкара още повече хора“, а „приходите на театъра“ са се увеличили.

„В случая тази реклама се обърна с положителен знак. Колегите не престават да работят и не влязоха в лична разправа“, смята Мутафчиев.

По мнението му случаят с Морфов е локален и едва ли ще засегне други театри.

 

Ярките личности винаги имат смисъл и значение в сферата на театъра. Бяха нанесени рани като от мачете върху тялото на човек. Проблемът е, че тези рани много трудно зарастват. Всяка една от страните получи своите удари, много трудно зарастват, като в приказката с мечката... Утре пак ще се изпънем заедно на сцената.

Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти

На колегите, които са обезверени през последните няколко месеца по отношение на работата си, ще кажа: "работете това, което обичате и това, за което имате талант" - допълни той, като увери, че : „много институции работят, да бъде увеличено възнаграждението на артистите." По думите му „доходите им ще станат съизмерим с доходите на нормалните хора“.

Относно наградите „Икар“ той коментира, че ще бъдат присъдени на „най-добрите от изминалия сезон“ – на Антон Радичев, Мария Стефанова, които са „знакови имена в актьорската професия изобщо“.

„За да си добър актьор, трябва да си добър човек извън сцената, същото важи и за режисьора“, посочи Мутафчиев. 

Накрая завърши: Хора, забавлявайте се, животът е толкова кратък, знам го от опит, той става по-хубав...“

Вижте повече във видеото.