Общество

Тръгва протест в защита на Морфов, ръководството на Народния театър се брани с позиция

От Euronews България Euronews България
Naroden New Снимка: БГНЕС

Дисциплинарното уволнение на главния режисьор на Народния театър „Иван Вазов“ Александър Морфов разбуни обществеността и актьорските среди, като започват и протести в негова защита. В същото време ръководството на театъра днес излезе с официална позиция, в която признава, че е пристъпило към освобождаването на Морфов и на пиарката Велислава Кръстева, след като не е намерило друг начин да потуши конфликта.

„За съжаление през изминалите месеци г-н Александър Морфов не съумя да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията, съгласно предоставената му позиция. За сметка на това непрекъснато провокираше конфронтации с различни членове на трупата, осъществявайки непрестанен натиск, отправяйки нападки и обиди към актьори и ръководство“, се казва в позицията на Народния. В нея се посочва още, че „възстановяването на нормалната творческа среда в театъра наложи намирането на решения по административен ред. Г-жа Велислава Кръстева освободи заеманата длъжност ръководител отдел „Връзки с обществеността“. Г-н Александър Морфов бе освободен дисциплинарно от административния пост на Главен режисьор на Народен театър „Иван Вазов“.

„Въвличането на най-престижната национална театрална институция в скандали, без връзка с естеството на творческия процес, измести фокуса на публичното внимание в опит да бъде подкопано доверието на публиката. Саботирането на новото ръководство на театъра и персоналните атаки към директора Васил Василев с несъстоятелни обвинения имаха за цел неговото отстраняване, за да се извърши служебно, политическо назначение от бившия министър Минеков. Такова намерение г-н Минеков декларира нееднократно в свои медийни участия“, се казва още позицията. 

В нея се отбелязва, че заедно със заповедта за дисциплинарно освобождаване от административния пост Морфов е подписал договори, касаещи творческите му ангажименти към Народен театър, свързани с възстановените негови постановки на спектаклите „Хъшове“ и „Животът е прекрасен“, които остават част от репертоара на театъра.

"Мракобесни времена"

С осъдителна декларация излязоха и от коалицията „Демократична България – Продължаваме промяната“. „Остро осъждаме дисциплинарни уволнения, поради несъгласия с ръководството на което и да е публично учреждение. Подобни действия твърде много напомнят мракобесните времена от недалечното минало на България и са пълната противоположност на това, към което българската култура трябва да се стреми. За нас водещ принцип в управлението на който и да е културен институт, следва да е поставянето на развитието на българската култура на първо място, пред всички останали съображения“, посочват от обединението.

 

Вижте също пряко включване на Анелия Джамбазка, минути преди началото на протеста: