Европа

Рибарите ни се връщат от Румъния, корабите остават задържани

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Освободиха всички български рибари, които бяха задържани в Румъния за незаконен улов на акула. Това заяви за Euronews Bulgaria посланикът в Северната ни съседка Радко Влайков. Той увери, че отношението на местните власти към българските моряци е било добро. Предстои да се изясни какво ще се случи с трите кораба.

Шестима от общото десетте рибари, които бяха задържани, са се прибрали в България още снощи.

Тримата капитани на трите плавателни съда и един моряк останаха да пренощуват на един от корабите, тъй като другите два вече бяха запечатани, ние успяхме да издействаме да останат, за да могат тази сутрин да присъстват на запечатването на корабите и да си тръгнат. Тоест и десетимата български моряци са освободени.

Н. Пр. Радко Влайков, посланик в Румъния

Корабите остават задържани.

„Значи за корабите може да се каже, че те са задържани с прокурорско постановление. В резултат на заключенията ще се реши и съдбата на трите кораба“, допълни посланикът ни в Румъния.


Емил Милев: Моряците ни в Румъния не са извършили нарушение

Българските риболовни кораби не са извършили нарушение, заяви в ефира на Euronews Bulgaria председателят на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев.

Имаме едно неразбиране на европейското право. Правото на равен достъп ни е гарантирано вече 16г. и имаме право да риболовуваме в тези води. Дори тези прословути 12 мили териториални води, които са на Румъния след 2022г. отново са разрешени за риболов от нас, дори можем да работим там.

Според председателя на рибарското сдружение в случая няма нарушение от българските моряци.

„Нашите колеги бяха държани 48 ч. на пристанището в Констанца. В момента са освободени екипажите, но корабите са задържани. Задържани са без протокол, без акт за изземане“, каза Милев.

След приключване на следствието ще се изясни дали срещу рибарите ще има повдигнати обвинения, каза още посланикът ни в Румния Радко Влайков. Той смята, че фактът, че българските рибари са освободени е красноречив затова, че дори и да се стигне до обвинения, те няма да са със строг характер.

Какво още сподели в сутрешния блок „Добро утро, Европа“ председателят на рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев вижте във видеото: