Euronews Primetime

Българският посланик в Румъния: Задържаните българи са в добро състояние (Допълнена)

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Задържани са трите кораба с 10 българи на тях, те се намират на борда. Хората са в добро състояние, искам категорично да успокоя близките им. Към тях отношението е добро, разполагат с храна и вода. При необходимост, ще предприемем всяко едно действие, което трябва да се предприеме.“

Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Н. Пр. Радко Влайков, посланик на Република България в Румъния, по повод новината за задържаните 10 български моряци.

„Ние сме потърсили официална информация по този въпрос - изпратили сме нота до Министерство на външните работи, за да попитаме за точните причини за тяхното задържане. Така, както се появиха информации – най-вероятно е свързано с нарушения на някои от правилата за риболов“, посочи посланик Влайков.

 

Искам да отбележа, че моряците не потърсиха контакт с нас, а ние научихме за това от румънските медии, след което предприехме всички необходими действия, за да издирим информация. Успяхме да разберем от бреговата охрана и от прокуратурата, че трите кораба са били спрени за проверка снощи около 23.30 ч., след което са били принудени под ескорт да отидат до пристанището в Констанца, където се намират и в момента.

„Вървят процесуални действия, води ги прокуратурата в Констанца. Очакваме да получим официална информация. Разбира се, ще бъдат предприети абсолютно всички действия за тяхната правна защита. И да се изясни дали те действително са нарушили закони“, увери посланикът.

Цялото интервю вижте във видеото.

 

Още за случая разказва колегата ни Диана Собару от Euronews Romania:

 

Корабите са били засечени в изключителната икономическа зона на Румъния в Черно море, на 100 км от брега, по време на операция, проведена от гранични полицаи, съвместно с представители на Националните агенции по рибарство и аквакултури на Румъния и България. По време на проверката властите установяват, че са били използвани забранени инструменти за риболов. На борда са открити 550 калкана и 60 акули. Разследват 10 членове на екипажа. Корабите са били ескортирани до военното пристанище в Констанца, където разследванията ще продължат под наблюдението на прокурор.

Диана Собару, Euronews Romania