Свят

Сблъсъци в Израел на протестите срещу съдебната реформа на Нетаняху

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската полиция използва водни оръдия срещу протестиращи, противопоставящи се на съдебната реформа на правителството, които блокираха главна магистрала в Тел Авив.

Планът на премиера Бенямин Нетаняху да затегне контрола си върху съдебната система предизвика национална криза и най-голямото протестно движение в историята на страната.В събота десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците – неизменна картина в последните три месеца.

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант призова за незабавно и временно спиране на спорния план за реформа. Той се аргументира с факта, че израелците трябва да празнуват спокойно празника Пасха.

В името на сигурността на Израел, в името на нашите синове и дъщери, законодателният процес трябва да бъде спрян в този момент – позволете на народа на Израел да празнува заедно Пасхата и Деня на независимостта, да скърби заедно в Деня на паметта и Деня на Холокоста. Това са свещени дни за нас. Трябва да спрем демонстрациите и протестите и да протегнем ръка за диалог.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Предложението за реформиране на правосъдието предизвика остри критики от цялото израелско общество – включително от бивши министър-председатели и служители на отбраната, бизнес лидери, главния прокурор на Израел и видни американски евреи.

През последните седмици недоволството от реформата нарасна дори в армията, която израелците смятат за най-уважаваната и обединяваща институция. Все по-голям брой израелски резервисти заплашиха да се оттеглят от доброволна служба и така отправиха сериозно предизвикателство към Нетаняху, който се опитва да прокара реформата, докато е подсъдим за корупция.