The Cube

The Cube: Жени протестират в Израел, облечени като прислужници от сериал

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Защо все повече жени излизат на протест в Израел, облечени като прислужници от сериала „Историята на прислужницата“, вдъхновен от книгата на Маргарет Атууд?

Инициативата стартира за пръв път на 14 февруари и продължава към настоящия момент. Именно тогава те се преобличат като героините от книгата на Маргарет Атууд- антиутопична история за потисничеството на жените, и излизат на протест срещу плановете на израелското правителство за промяна на съдебната система. Дясно-религиозното правителство на наскоро избрания премиер Бенямин Нетаняху иска да въведе основно две големи промени:

В бъдеще парламентът да може да отменя решения на най-висшите съдилища с обикновено мнозинство, както и политиците да имат повече влияние при назначаване на съдии.

Именно срещу тези две вероятности избухнаха големи демонстрации, като само в Тел Авив, по данни на местните медии, са участвали над 160 000 души. Въпреки многолюдните протести обаче реформата, която правителството иска да прокара, продължава хода си към реализация.

Но защо точно вдъхновение от „Историята на прислужницата“?

Протестиращите обясняват препратката към книгата със страховете си, че в случай на приемане на съдебната реформа, в Израел ще настане тоталитарна диктатура. А и образът на прислужницата от филма е добре наложен и вълнуващ, добавя демонстрантка в интервю за Ройтерс. Британският Guardian определя смелостта на израелските жени да протестират като един от най-мощните символи на съвременния феминистки протест.

Инициативата е започнала в аполитична група в WhatsApp, в която членуват жени от всички слоеве на обществото. Жени с различни религиозни и политически възгледи се борят заедно за собствените права.

Начинанието на жените достигна дори до самата Маргарет Атууд, която сподели в Twitter пост на демонстрантките.