Европа

Стотици хиляди в Унгария живеят без течаща вода

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Стотици хиляди хора в Унгария живеят без течаща вода. Най-тежко е положението в ромските квартали, където жителите често се снабдяват с вода от кладенци, което още повече влошава и без това сложната ситуация.

В село Торна-на-дашка 12-членното семейство Йохан живее в малка къща, а понякога парите не стигат дори за храна. Това не е единственият им проблем.

Валя дъжд и градушка. Част от покрива ни го няма, така че засега дори не мога да сложа децата да спят тук.

Йохан

Най-близкият обществен кладенец до къщата на Йохан се намира на около 300 метра.

На тази улица в селото никога не е имало кладенец, защото къщите са били свързани с водопроводна система, когато са били построени. Но сега повечето семейства тук нямат вода, така че хората трябва да ходят до съседната улица за вода.

Ситуацията се усложнява, ако кладенецът замръзне през зимата. Освен това хората тук пият по-малко вода, отколкото всъщност имат нужда. Често дори нямат достъп до чиста вода.

Всеки ден всеки член на семейството разполага само с една кофа вода, за да се справи с ежедневните си нужди - от прането на дрехи до взимане на душ.

Тук е много важен омекотителят за тъкани, който ми беше много трудно да разбера в началото. Мислех си, че в бедността сме много пестеливи, не харчим за омекотител за тъкани, а за прах за пране. Затова в началото, когато събирахме дарения, винаги посочвах, че не вземаме омекотител. А после разбрах, че са били прави, защото дрехите, които са се сушили пет дни, ако не са изпирани добре, ще миришат.

Анико Кис, основател на фондация Szocsoma

Според местна фондация повечето от тези проблеми могат да бъдат решени, ако всеки месец се предоставя определено количество безплатна вода.

Но засега в Торна-на-даша ситуацията се влошава. Доскоро в селото е имало 15 обществени кладенеца, но сега само пет осигуряват вода.