Култура

Мира Сталева: Sofia Meetings събира таланта с финансиста

От Диана Радева Диана Радева Водещ

„Sofia Meetings е професионално събитие за кино. Това е формулата, по която се случва събирането на финанси и намирането на бъдеща кариера на филма. То е единственото подобно професионално събитие в България и едно от малкото на Балканския полуостров, но определено играем в А-Лига. Изданието се провежда за 20-и път.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ Мира Сталева – изпълнителен директор на Sofia Film Fest и ръководител на Sofia Meetings, както и член на борда на Европейската филмова академия.

От Sofia Meetings са започнали вече световни имена, както и почти всички големи български филмови режисьори и актьори. Във фестивала участват и филми, които са в постпродукция и искат да бъдат представени във фестивали като Кан и други. В момента има 400 чужденци в София, които ще участват, допълни Сталева.

„Като една голяма агенция за запознанство, която се опитва да събере таланта с финансиста – този, който е готов да инвестира. Sofia Meetings също се опитваме да повдигнем нивото на българските продуценти. Да поканим продуценти от други страни и да покажем как се случат копродукциите в чужбина“, каза още Сталева.

Специален гост на 27-ия Sofia Film Fest е и Джералдин Чаплин, която ще представи филма на Джесика Удуърт „Лука“.

„Аз съм един от копродуцентите на филма „Лука“ на Джералдин Чаплин. С нея се говори изключително леко, изключително земна е, има страхотно чувство за хумор. Тя е много любопитен човек и към света и към работата си“, каза Сталева.

По нейните думи има нужда, особено в България, да се говори за ролята на жените в киното.

„Социалистическото общество налагаше едно мислене, че има мъжки професии. Но всъщност се оказва, че в България е имало много жени продуцентки“, добави тя.

Целия разговор вижте във видеото.