Общество

Бивш зам.-министър: Още 2015 г. можехме да проследяваме чрез сателит мигрантите от Турция

От Марина Матева Марина Матева Водещ

На България още 2015 г. е била предложена помощ от Испания за справяне с мигрантския натиск чрез сателитно наблюдение. Това обяви в ефира на Euronews Bulgaria Бранимир Ботев, бивш зам.-министър на туризма и настоящ изпълнителен директор на Европейския институт за стратегии и анализи. Според Ботев и сега страната ни би трябвало да се опита да използва тона наблюдение, особено с оглед на испанското председателство на ЕС, което започва от 1 юли.

На въпрос защо през 2015 г. не сме се възползвали от тази помощ, Ботев отговори, че „тогавашният министър на отбраната не прави нищо. Папката с предложението постъпва незнайно къде и се губи“.

„Сега имаме една пробита ограда, станахме нарицателни в това отношение. Но не е късно да вземем адекватни мерки“ за охраната на границата ни с Турция, смята Ботев.

„Не трябва да се мисли аналогово в дигитална ера. Затова нека да се види как да се използват съвременните технологии, чрез сателитно наблюдение на мигрантските групи, да предупреждаваме турската страна. А чрез мобилни групи на българска територия веднага да бъдат изпращани по границата и да пресрещат бежанците, а не да се преследват по магистралите в страната“, допълни той.

Още от разговора можете да видите във видеото.