Euronews Сега

САЩ нанесоха удари срещу цели в Сирия, свързани с Иран

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

По заповед на американския президент, САЩ нанесоха въздушни удари в Североизточна Сирия срещу цели, свързани с иранската Революционна гвардия. Ударите са в отговор на атака с дрон срещу коалиционна база край Хасака, при която е загинал американски служител, а петима военнослужещи са пострадали. 

Според сирийската обсерватория за правата на човека осем проирански бойци са загинали при американските удари.

В района се задава и разместване на дипломатическия фронт. Саудитска Арабия води преговори с режима на Башар ал Асад, който се задържа на власт с помощта на Иран и Русия, да отвори отново посолството си в Дамаск десетилетие след като закри мисията си там. 

Новината беше съобщена и от държавната телевизия в Рияд. 

Източник от Министерството на външните работи разкри, че са започнали разговори със сирийското министерство на външните работи. Източникът посочи, че в рамките на стремежа на кралството да улесни предоставянето на необходимите консулски услуги, се провеждат дискусии между официални лица в кралството и техните колеги в Сирия за възобновяване. 

Отношенията между Рияд и Дамаск се затоплят малко след друго ключово споразумение - за възстановяване на връзките между Саудитска Арабия и съюзника на Асад - Иран. То беше сключено с посредничеството на Китай. 

И сега коментарът от Пекин не закъсня.

 

Китай приветства споразумението, постигнато между Сирия и Саудитска Арабия, за повторно отваряне на посолствата на двете страни. Завръщането на Сирия в арабското семейство ще допринесе за единството и съживяването на арабските страни. Бих искал да подчертая, че Китай твърдо подкрепя арабските страни в укрепването на тяхното единство и сътрудничество. 

Мао Нинг, говорител на външното министерство на Китай

САЩ, които са съюзник на Саудитска Арабия, не са променили позицията си и се противопоставят на нормализирането на връзките на страните от региона с Асад. Аргументът - бруталните действия на неговия режим по време на войната. За 12 години бяха убити повече от половин милион души, десетки хиляди изчезнаха безследно, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си.