Спорт

България се изправя срещу Черна гора в старта на квалификациите за Евро 2024

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Futbol Nacionali Otbor Bulgaria BGNES Снимка: БГНЕС, архив

С мач срещу Черна гора днес от 19 часа националният отбор по футбол на България започва участието си в квалификациите за европейското първенство през 2024 г. Тимът, воден от сърбина Младен Кръстаич, ще опита да прекъсне серията от неучастия на големи първенства.

За последно България игра на европейското първенство през 2004 г. Двубоят с Черна гора е тази вечер на стадион "Хювефарма арена" в Разград от 19 часа.

Освен Черна гора в група G компания на България правят още Унгария, Сърбия и Литва. Още след изтеглянето на жребия през октомври 2022 г. реалистично или не се заговори за класиране на европейското първенство. Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов, каза че "очаква резултати, които да върнат България на голямо първенство".

Именно с подобна задача беше назначен Кръстаич, който пое националния отбор през август 2022 г. Под негово ръководство България е без загуба, като има три победи в четири мача. Общо отборът е в серия от шест поредни мача без загуба, което е най-добро постижение от периода февруари-септември 2009 г.

В група със Сърбия, Унгария, Черна гора и Литва, България е далеч от ролята на фаворит за класиране на европейското първенство. Шампионатът, който ще се проведе в Германия през 2024 г., ще е третият във формат с 24 отбора, което значително увеличава шансовете спрямо миналото.

България обаче отстъпва като позиции на три от съперниците си в група G, като заема 71-во място в ранглистата на ФИФА. Черна гора е с две позиции пред българите, Сърбия е на 29-то място, а Унгария - на 36-то.

Още спортни новини вижте във видеото: