Европа

ЕС отпуска 16 милиона евро за земеделците ни, засегнати от войната

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Брюксел ще помогне на европейските земеделци, които трябва да се справят с пазарните последствия от износа на украинското зърно в рамките на т.нар. „коридори на солидарността“, което се отразява и върху цените.

ЕС ще предостави финансова помощ, като България ще получи 16 милиона евро.

Държавите от първа линия, които помагат най-много със коридорите на солидарност не трябва да поемат недостатъците. Като първа стъпка осигуряваме над 56 милиона евро от спешния европейски земеделски резерв. Но това не е достатъчно. Затова сме благодарни на Румъния, която направи предложението и ние ще се опитаме да увеличим тази помощ за земеделците от първа линия.

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК

Фон дер Лайен обяви нова международна инициатива за връщане на децата, които са били отвлечени от Русия. Една от целите е на първо място да се установи тяхното местонахождение.

„Депортацията на деца е ужасяващо напомняне за най-мрачните времена в нашата история. Това е военно престъпление. Знаем за 16 200 деца, които са били депортирани. Едва 300 са били върнати досега. Тези престъпни действия напълно оправдават заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд“, коментира председателят на ЕК.

Междувременно в Брюксел беше посочено като приоритет укрепването на българо-турската граница при оперативните мерки срещу нелегалната миграция.

„Преди всичко ще работим върху укрепването на границата между България и Турция, започване 2 пилотни проекта за управление на границите - как се справяме с мигрантите, които пристигат на границата не само в България, но и в Румъния, и да покажем най-добрите практики при това управление за бързи процедури за даване на убежище или за завръщането“, посочи фон дер Лайен.

Фон дер Лайен приветства постигнатото споразумение за осигуряване на 1 милион 155-милиметрови снаряда за Украйна. Президентът Румен Радев подписа заключенията на Европейския съвет, но преди началото на срещата потвърди, че България няма да се включи в общата европейска поръчка. Държавният глава добави, че страната ни ще доставя муниции на партньори, но постави и условие - да бъдем уведомявани кои са крайните получатели.