Европа

ЕК предлага повече ремонти на битова техника, вместо закупуване на нова

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Ремонтът на бяла техника може да удължи живота на уредите и да намали тоновете отпадъци, които се трупат по сметищата. Еврокомисията предлага да се премине към по-честа поправка на повредени стоки, вместо те да бъдат заменяни с нови. Предвижда се търговците да предлагат поправка за повредените стоки в гаранция.

Да ремонтираш домакински уреди, вместо да купуваш нови - този традиционен начин на мислене може да преживее ренесанс в Европа. В белгийската столица организация, наречена Circular Brussels, ремонтира употребявани уреди, за да им даде втори живот.


Събираме употребявани машини, съдомиялни и перални, за да ги ремонтираме и обновяваме. А когато това стане, ги раздаваме на хора, които не могат да си позволят нова бяла техника.

Дани Шуха, генерален директор, Circular Brussels

През последните три години тези техници са ремонтирали и разпределили и над 5000 компютъра на студенти и социални организации. Без тяхната работа тези машини щяха да се окажат на сметището.

Сега хората са наясно с опасностите, които крие това, че тези устройства се озовават на сметищата или не се рециклират. Те вече знаят и че един лаптоп може лесно да бъде ремонтиран след година или две.

Дани Шуха, генерален директор, Circular Brussels

Уредите, които се изхвърлят, вместо да бъдат ремонтирани, причиняват 35 милиона тона отпадъци и около 260 милиона тона емисии на въглероден диоксид в Европа всяка година. Според ново предложение на Комисията потребителите трябва да имат повече възможности за ремонт на телевизори и перални машини, а по-късно и на всички домакински уреди. 

По време на законовия гаранционен период от две години производителите следва да предлагат ремонти, ако те не са по-скъпи от замяната. А след изтичането на гаранционния период от 5 или 10 години те следва да бъдат задължени да ремонтират продуктите за сметка на потребителя.

И за да сме сигурни, че разходите са ниски, се опитваме да организираме нова екосистема с много предприятия. Те участват в системата за ремонт и в мрежата за обновяване. Производителят ще бъде задължен да разкрива информация за продукта и за това как той може да бъде ремонтиран. Така ще бъде възможно много хора да участват в процеса на ремонт.

Дидие Рейндерс, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието

Новите правила могат да влязат в сила след две години, след като бъдат одобрени от Европейския парламент, а също и от държавите членки.