Добро Утро, Европа

Федералният резерв повиши водещите лихви с 0.5%

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Федералният резерв на САЩ повиши водещите лихви с нови 25 базисни пункта. Този ход изразява известна предпазливост заради трудностите в банковата система, но борбата с инфлацията продължава. Лихвите по федералните фондове и по депозитите са в диапазона 4.75 – 5%. Това е деветото увеличаване на лихвите от март 2022 г. 

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл изрази мнение, че пътят към връщане на инфлацията към целевата стойност от 2% може да бъде "неравен".

 

Оставаме ангажирани да намалим инфлацията до целта от 2% и да запазим дългосрочните очаквания за индекса. Намаляването на инфлацията вероятно ще изисква период на растеж и известно смекчаване на условията на пазара на труда.

Джером Пауъл – председател на Управлението за федерален резерв на САЩ 

Бързото покачване на лихвите доведе до сериозна обезценка на държавните ценни книжа в портфейлите на банките. Това е част от причините за колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank, както и за необходимостта от подпомагане на First Republic Bank.

Федералният резерв обаче смята, че банковата система в САЩ е "стабилна и устойчива". Скорошните сътресения в сектора "вероятно ще доведат до по-строги кредитни условия за домакинствата и компаниите и ще окажат натиск върху икономическата активност, наемането на работници и инфлацията".

 

На базово ниво ръководството на "Силикон вали банк" се провали сериозно. Те разраснаха банката много бързо. Изложиха я на значителен риск за ликвидността, а рискът по лихвите не покрива този риск. Това обаче не са слабости, които съществуват изобщо в нашата банкова система.

Джером Пауъл – председател на Управлението за федерален резерв на САЩ 

Експертите на централната банка прогнозират, че лихвите ще бъдат вдигнати само още един път тази година. 

За инфлацията се очаква до края на годината да достигне 3.3 процента, безработицата да се понижи до 4.5 процента, а растежът на брутния вътрешен продукт да се забави до 0.4 на сто.