Европа

Влаковете в Гърция тръгнаха отново

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

След три седмици първите влакове в Гърция потеглиха отново, за първи път след жестоката катастрофа, при която загинаха 57 души. Пътническите мотриси се движат само в няколко направления, където работи електронната система за контрол на трафика. Товарните извозват контейнери за България.

При челния сблъсък на 28 февруари, който е най-смъртоносният в историята на страната, загинаха 57 души, а десетки бяха ранени, като девет от тях все още са в болница.

Жители на Атина не се страхуват да се качат отново на влак.

 

Аз не се страхувам. Чувствам се готова. Бях много разстроена от това, което се случи. Плаках много, но трябва да работим.

Ели Тоска, жител на Атина

Канадският турист Дакс заяви, че е щастлив, че влаковете отново се движат, "защото автобусите са скъпи".

 

Аз дори не разбрах, че влаковете ще бъдат отворени отново днес. Просто реших, че ще продължа. Бях в Атина четири нощи и съм щастлив да чуя за възобновяването, това е сигурно. Защото автобусите са скъпи.

Дакс Едгар, турист от Алберта, Канада

Националните и крайградските влакове бяха пуснати отново в сряда, но само по ограничени участъци от железопътната мрежа. Те са подсигурени с допълнителен персонал на влаковете и гарите и задължителни пунктове за намаляване на скоростта в районите, където се смята, че вероятността за сблъсък е по-голяма. Възстановена беше и крайградската железопътна линия от Атина до международното ѝ летище.

Пълното обслужване ще бъде възобновено на 11 април, включително железопътният транспорт между Атина и втория по големина град в Гърция - Солун.

На много места по железопътната мрежа се работи за подобряване на инфраструктурата. Пътниците в тези направления се превозват с автобус.

Засега товарните влакове транспортират контейнери със стока само по посока Скопие и София. Компаниите се обърнаха към министерството на транспорта с молба да се засили трафикът на товарните влакове, защото стотици контейнери със стока са по гарите и фирмите търпят загуби в милиони евро.

Четирима служители на железниците бяха обвинени, но общественият гняв се съсредоточи върху дългогодишното лошо управление на мрежата и страната беше разтърсена от поредица от понякога насилствени масови протести. В неделя около 12 000 демонстранти се събраха пред парламента, а 5000 излязоха по улиците на втория град Солун.