Европа

Влаковата катастрофа: Уволниха шефа на полицията в Гърция заради сблъсъците

От Euronews България Euronews България
Greece General Strike 23075448997833 Снимка: АР

Гърция съобщи, че е уволнила началника на националната полиция след многодневните и ожесточени сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти след най-смъртоносната влакова трагедия в страната. Кабинетът на премиера съобщи, че началникът на полицията Константинос Скумас е бил уволнен по-малко от два месеца, след като е бил утвърден на поста.

Не беше посочена конкретна причина за промяната, настъпила след като полицията бе изправена пред широка обществена критика за справянето си с протестите заради трагедията от 28 февруари, когато загинаха 57 души при сблъсък на два влака.

„Назначаването на нов началник на полицията има за цел (да въведе) по-положително и ефективно прилагане на съвременните полицейски оперативни планове за безопасността на гражданите“, казаха от кабинета на премиера.

По време на последния протест в четвъртък полицейски отряд за борба с безредиците бе заснет да атакува и нанася удари по мирни демонстранти на централния площад Синтагма в Атина. Полицейски влекач също беше заснет да блъска група демонстранти, блокиращи столична улица с кофи за боклук, при което демонстрант се строполи на земята.

Катастрофата с влака предизвика седмици на гневни и понякога бурни протести и натрупа мощен натиск върху консервативното правителство на премиера Кириакос Мицотакис преди изборите през май.