Европа

Гърция ще подкрепи близките и семействата на жертвите

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Гръцкото правителство обяви мерки за подкрепа на близките на жертвите и ранените от влаковата катастрофа в Темпе, близо до Лариса.

Освен всичко останало, специална необлагаема пенсия ще се изплаща със задна дата от 1 март в полза на семействата на загиналите, както и на пострадалите с трайно увреждане над 50%, независимо от другите доходи. Тя ще бъде 4 пъти над размера на средната пенсия в Гърция и ще се индексира всяка година.

В същото време се отписват индивидуални задължения и задължения по жилищни или потребителски заеми, като на държавата се дава и правото да назначава член на семействата на жертвите до втора степен на родство.

В сферата на образованието се дава право на преместване на учениците за тази година, докато на националните изпити през следващите три години ще има увеличение на точките за оцелелите ученици и близките на загиналите до втора степен на родство.

Ще бъдат покрити и всички разходи за хоспитализация и рехабилитация на ранените, докато на семействата на жертви, пострадали и пътници се предоставя доживотна психологическа помощ.