Euronews Primetime

Реформата в КПКОНПИ: Опозицията иска праг на възрастта за кандидатите

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 14 171819

След разпада на коалицията се появиха опасения, че работата на парламента може да бъде блокирана. Първият тест за трудната задача за събиране на кворум обаче днес беше издържан от управляващите. Заседанията на няколко ключови комисии в Народното събрание проследи днес Аксения Мирчева. 

 

В битката за поста председател на КОНПИ трябваше да се изправят Бойко Рашков и Бойко Атанасов. От ДПС веднага предложиха  да се приеме праг на възрастта - най-много 65 години за бъдещите кандидати, документ за психическа годност и да не са били част от ДС. Това щеше да отхвърли и двамата номинирани. Мнозинството обаче отхвърли предложението. 

Нашите предложения бяха принципни, те са аналогични на конституцията. Искаме човек, който е психологически годен да води тази толкова важна комисия.

Александър Несторов, ДПС

Ако променим тези правила ние влизаме с конфликт със ЗПКОНПИ, което ще направи цялата процедура нелегитимна. Ако искаме да правим промени по настоящите правила, които действат ние трябва да изменим закона.

Михаил Камбарев, "Продължаваме промяната"

Така гласуването мина по същество, дори в отсъствието на ГЕРБ и ИТН. Правилата бяха приети,  а номинираните за поста остават същите. 

 

Няма никъде входирана кандидатура или предложение. След като стартираме тази процедура ще се обявят и не само медийно кои са кандидатите. Очаквам да има дискусия, доколкото разбрах, „Възраждане“ имат кандидат и ние имаме, така че да очаквам дискусия.

Михаил Камбарев, "Продължаваме промяната"

Все още нито една от кандидатурите не е внесена в парламента. Тепърва се очаква и новият закон за дейността на антикорупционната комисия да влезе в зала. Сред предложенията са комисията да се раздели на две, инспекторите да имат право искат подслушване и да внедряват агенти под прикритие. Колко от идеите ще бъдат приети - ще стане ясно след гласуването на депутатите.