Свят

Международният наказателен съд ще получи допълнителни 4 млн. паунда

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Международният наказателен съд ще получи 4 млн. паунда допълнително финансиране за разследвания, свързани с военни престъпления в Украйна. За това се споразумяха министрите на правосъдието на близо 40 държави на конференция в Лондон.

Във видеообръщение по време на срещата украинският президент заяви, че създаването на трибунал за нарушения срещу страната му "ще укрепи международното право". Прокуратурата в Киев разследва над 72 хиляди случая на военни престъпления. 

Британският министър на правосъдието Доминик Рааб коментира, че справедливостта е на страната на Великобритания, но е нужно търпение, за да бъде изправен Владимир Путин пред съда.

 

Като млад адвокат по военни престъпления в Хага - през 2004 г. преговарях за споразумение за присъдите, свързани с трибунала за Югославия. 17 години по-късно бившият президент на Република Сръбска - Радован Караджич, влезе в британски затвор. Бившият президент на Либерия - Чарлз Тейлър, влезе в затвора. Бившият президент на Югославия, Слободан Милошевич, беше изправен пред съда.

Доминик Рааб, министър на правосъдието на Великобритания

Въпреки че Русия не признава неговата юрисдикция, Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин за военни престъпления в Украйна.

Това е първият път, в който съдебният орган поиска задържането на лидер на една от 5-те постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН. Москва отговори с контрадело срещу главния прокурор и съдии от Международния наказателен съд.