Европа

Киев съобщи за експлозии на анексирания полуостров Крим

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Украйна съобщи за експлозия на анексирания полуостров Крим. Според армията на страната – в град Джанкой са били унищожени руски крилати ракети „Калибър“, предназначени за Черноморския флот на Москва. Твърди се, че експлозията е станала в момент, в който снарядите били превозвани с влак.

Назначената от Русия администрация в Крим казва, че взривът е причинен от дронове и е бил насочен към цивилни обекти. 

Новината беше съобщена, часове след като 18 европейски държави одобриха съвместна военна помощ за Киев на обща стойност 2 млрд. евро.  

Украинският президент Володимир Зеленски нарече решението „стратегически ход“.

 

Това ни дава увереност за нашето единство, за пътя към победата над терористичната държава.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По думите му е все по-вероятно Русия да бъде наказана за агресията си в Украйна, тъй като все повече държави са ангажирани с това.

 

Не е достатъчно отговорните за престъпленията да бъдат изправени пред съда. Необходимо е да се накаже – съвсем справедливо и законно – първоначалното престъпление, което е породило всички останали престъпления в тази война. Точно това ще осигури един специален трибунал. Всеки ден се доближаваме до неговото създаване.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Коментарът на Зеленски дойде след срещата на министрите на правосъдието на близо 40 страни в Лондон. Те обсъдиха нови инвестиции в Международния наказателен съд в Хага, дни след като съдебният орган издаде заповед за арест на Владимир Путин.